[+]sterowniki - nvidia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
mario1000

[+]sterowniki - nvidia

Post autor: mario1000 »

Wczoraj zainstalowałem Debiana. Instalowałem z płytki netinst. ¯adnych dodatkowych pakietów nie instalowałem (nawet system podstawowy sobie odpuściłem).Po instalacji
apt-get links i poczytałem arty jak zainstalować xorga i gnome. Dzisiaj miałem zamiar zainstalować stery do grafiki. mam laptopa - Compal fl90 - karta nvidia geforce 8600m gt. Postępuje zgodnie z instrukcją Kaki. Gdy chciałem zainstalować za pomocą instalatora nvidia wysypało mi coś o linux headers czy cos w tym stylu. Gdy wpisze :

Kod: Zaznacz cały

apt-get update && apt-get install linux-headers-`uname -r` build-essential
to wyskakuje mi

E: Nie udało się odnaleźć pakietu linux-headers-2.6.22-2-686
Podobnie z aptitude.
proszę o pomoc.
Z góry dzięki,
Pozdrawiam.
olka

Post autor: olka »

Ja bym upgrade'owała kernel do 2.6.22-3, do czego bez problemu ściągniesz nagłówki.
mario1000

Wielkie dzięki za odpowiedz. Byłem pewny że już nikt tu nie zajrzy :-P. Nie używałem nigdy Debiana i nie za bardzo wiem jak się zabrać do upgreadu jądra. Prosiłbym o jakieś info który by mi pomogło. Mam nadzieje że nie będę musiał sam go kompilować tak jak podczas instalacji np Gentoo. Prosze tez o wszelkie inne pomysły jak rozwiązać problem, to może pomóc tez wielu innym osobom.
soki
Beginner

Post autor: soki »

mario1000 pisze:...nie za bardzo wiem jak się zabrać do upgreadu jądra...
Jeżeli podczas upgradeu jądro samo się nie uaktualnia, to jako root wklep:

aptitude search linux-image-*
patrzysz które jest najnowsze i je instalujesz:

aptitude install linux-image-<numer>-<wersja>
i już.
mario1000

Dzieki za pomoc. Wystarczył tylko update jądra z repozytorium. Temat można usunąć.
ODPOWIEDZ