Witam. Pomóżcie mi Panowie rozwiązać pewien problem z dostawcą usługi internetowej lub sprzętowo. Otóż od pewnego czasu są problemy z uzyskaniem połączenia z internetem. Dzieje się to w przypadku, gdy przełączę się z jednej dystrybucji na drugą. Np z Debiana sid na Debiana Lenny testing, lub też z Debiana na DreamLinux'a itp. Wtedy, mimo prawidłowego podnoszenia eth0 nie mam połączenia z internetem i muszę czekać na odświeżanie serwera dostawcy kablowego, który wykonuje to co godzinę. Nie pomagają dyskusje telefoniczne i tłumaczenia, nie pomaga resetowanie modemu. Z palca owszem po podaniu parametrów udaje się czasem uzyskać połączenie, ale kojarzy mi się to z mrocznym czasem modemów Neostrady i nie mam automatycznego logowania. Odpowiedź dostawcy jest jedna: proszę się nie przełączać bo zwykle klienci korzystają tylko z Windowsa, albo używać tylko jednej dystrybucji!!! Chętnie przyjdą i za pomocą swojego laptopa pokażą że z ich strony jest w porządku. Jak ugryźć ten temat? Czy ruter coś rozwiąże? Pozdrawiam.
PS. Jakimś cudem Slackware 12.0 pokonuje ten problem i z niego w tej chwili wysyłąm posta.
A z Windy i tak nie będę korzystał, jak doradzają!!!! DEBIAN I LINUX GÓR¡.
Brak internetu na
Niestety to nie działa. Nie mam siły do "tych od internetu". Lubię mieć zawsze kilka linuksów i sobie przeskakiwać po nich. A tak to klapa. Ciekawe, że do tej samej dystrybucji mogę się logować, resetować dowolną ilość razy i nie zrywa połączenia. Czy identyfikacja następuje po numerze ID dystrybucji?.
Nie doszukałem się niczego w internecie a nie wierzę, że ten problem zdarzył się tylko mnie. Może ktoś będzie mógł mi ten mechanizm wyjaśnić. Chciałbym to zrozumieć. Pozdrowienia.
Opuszczam, podnoszę, restartuję interfejs eth0 - i nic. Sprawa leży po stronie dostawcy. Jak go zmusić do poprawienia stanu? Poniżej kody operacji:
[ Dodano: 2007-12-15, 13:18 ]
Czy nikt nie ma pomysła?
[ Dodano: 2008-06-30, 12:04 ]
Witam ponownie, przepraszam że piszę posta pod postem, ale muszę się jakoś "dobić" do Was z tym postem ;-) a Moderatora proszę o założenie ciemnych 8-) googli.
Ponieważ opisywany przeze mnie problem nadal występuje i po przecztaniu tony artów i postów w tym zakresie, dokonaniu szeregu prób zmiany konfigów i zaleceń, mam pytania:
- czy możliwym jest, że sama obecność zainstalowanego na HD systemu z Richmond powoduje takie "przekierowanie" konfigów płyty (Asus A7V600-X) i sieciówki w PCI (Realtek 8139, stery it87) w "porozumieniu" z serwerem dostawcy powoduje takie działanie?
- czy mimo wyłączenia z biosu sieciówki zintegrowanej na płycie, coś się gryzie? Komenda "lspci" nie pokazuje obecności eth1?
- czy zmiana slotu PCI dla sieciówki coś da (ta myśl wpadła mi w trakcie pisania postu) z uwagi na możliwość podtrzymywania ustawień karty? Mam włączoną na pierwszym slocie od dołu?
- czy można podejrzewać uszkodzenie sieciówki, lub płyty - Jeżeli tak, to jak to sprawdzić?
Z góry przepraszam za serię być może głupich pytań, ale dyskusje z dostawcą nic nie dają a ten utrzymuje, że po jego stronie wszystko jest OK.
Podam może jeszcze info, że jak pinguję do bramy przy braku połaczenia z netem to otrzymuję:
'ifconfig' jw w poscie nie wykazuje utraty pakietów i jest komunikacja RX i TX, natomiast
pozostawia puste pola.
Problem jest prozaiczny, bo po godzinie od wyłączenia kompa uzyskuję dostęp do internetu, lub zawsze mogę zmienić komputer ale z natury rzeczy jest to sprawa frapująca, przynajmniej dla mnie.
Spróbujcie może coś doradzić.
Pozdrawiam.
Nie doszukałem się niczego w internecie a nie wierzę, że ten problem zdarzył się tylko mnie. Może ktoś będzie mógł mi ten mechanizm wyjaśnić. Chciałbym to zrozumieć. Pozdrowienia.
Opuszczam, podnoszę, restartuję interfejs eth0 - i nic. Sprawa leży po stronie dostawcy. Jak go zmusić do poprawienia stanu? Poniżej kody operacji:
root@siduxbox:~# ifdown eth0
There is already a pid file /var/run/dhclient.eth0.pid with pid 5632
killed old client process, removed PID file
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.0.6
Copyright 2004-2007 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
Listening on LPF/eth0/00:93:fc:c4:d2:12
Sending on LPF/eth0/00:93:fc:c4:d2:12
Sending on Socket/fallback
DHCPRELEASE on eth0 to 172.18.0.5 port 67
send_packet: Network is unreachable
send_packet: please consult README file regarding broadcast address.
root@siduxbox:~# ifup eth0
All rights reserved.
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 4
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 9
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 17
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 14
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 13
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 4
No DHCPOFFERS received.
No working leases in persistent database - sleeping.
root@siduxbox:~# /etc/init.d/networking restart
Reconfiguring network interfaces...There is already a pid file /var/run/dhclient.eth0.pid with pid 3112
killed old client process, removed PID file
All rights reserved.
DHCPRELEASE on eth0 to 172.18.0.5 port 67
send_packet: Network is unreachable
send_packet: please consult README file regarding broadcast address.
All rights reserved.
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 15
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 18
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 20
No DHCPOFFERS received.
No working leases in persistent database - sleeping.
done.
root@siduxbox:~# cat /etc/network/interfaces
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo eth0
iface lo inet loopback
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp
root@siduxbox:~# cat /etc/resolv.conf
search dostawca
nameserver 194.204.159.1
nameserver 194.204.152.34
[ Dodano: 2007-12-15, 13:18 ]
Czy nikt nie ma pomysła?
[ Dodano: 2008-06-30, 12:04 ]
Witam ponownie, przepraszam że piszę posta pod postem, ale muszę się jakoś "dobić" do Was z tym postem ;-) a Moderatora proszę o założenie ciemnych 8-) googli.
Ponieważ opisywany przeze mnie problem nadal występuje i po przecztaniu tony artów i postów w tym zakresie, dokonaniu szeregu prób zmiany konfigów i zaleceń, mam pytania:
- czy możliwym jest, że sama obecność zainstalowanego na HD systemu z Richmond powoduje takie "przekierowanie" konfigów płyty (Asus A7V600-X) i sieciówki w PCI (Realtek 8139, stery it87) w "porozumieniu" z serwerem dostawcy powoduje takie działanie?
- czy mimo wyłączenia z biosu sieciówki zintegrowanej na płycie, coś się gryzie? Komenda "lspci" nie pokazuje obecności eth1?
- czy zmiana slotu PCI dla sieciówki coś da (ta myśl wpadła mi w trakcie pisania postu) z uwagi na możliwość podtrzymywania ustawień karty? Mam włączoną na pierwszym slocie od dołu?
- czy można podejrzewać uszkodzenie sieciówki, lub płyty - Jeżeli tak, to jak to sprawdzić?
Z góry przepraszam za serię być może głupich pytań, ale dyskusje z dostawcą nic nie dają a ten utrzymuje, że po jego stronie wszystko jest OK.
Podam może jeszcze info, że jak pinguję do bramy przy braku połaczenia z netem to otrzymuję:
Kod: Zaznacz cały
# ping -c5 <brama>
connect: Network is unreachable
Kod: Zaznacz cały
# route
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
Problem jest prozaiczny, bo po godzinie od wyłączenia kompa uzyskuję dostęp do internetu, lub zawsze mogę zmienić komputer ale z natury rzeczy jest to sprawa frapująca, przynajmniej dla mnie.
Spróbujcie może coś doradzić.
Pozdrawiam.