Problem z dyskiem twardym...

Ogólne pytania dotyczące systemu
ciaciama

Problem z dyskiem twardym...

Post autor: ciaciama »

Witam!
To jest mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Dzisiaj kupiłem w Empiku Debiana 4.0 Etch. Kiedy wróciłem do domu próbowałem go zainstalować jednak Debian nie wykrywa mojego dysku twardego.
To mój komputer: http://sklep.vobis.pl/oferta/komputery/ ... er_gt.aspx
Chciałem jeszcze powiedzieć że mojego dysku nie wykrywały takie dystrybucje jak Slackware 12.0 czy KateOS 3.6
Proszę o pomoc!

Pozdrawiam
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

Przecież tam masz napisane na górze strony którą podałeś: "Vobis zaleca system Windows Vista™ Home Premium" ;)

A tak serio to spróbuj czegoś co ma kernel >= 2.6.22 (bynajmniej tak twierdzi google)
brz
Beginner

Post autor: brz »

A ma go na przyklad Debian w wersji Lenny, o ile mnie pamiec nie myli. ;]

Swoja droga calkiem przyjemny blaszak. ;]
ciaciama

[quote="jaSS"]Przecież tam masz napisane na górze strony którą podałeś: "Vobis zaleca system Windows Vista&#8482]

Przestań mi mówić o Viście!

Lennego mam wersje netinstall, jednak jej nie instaluje bo nie mam szybkiego łącza...
A z tym Debianem nic nie da się już zrobić? Bo mi szkoda 35 zł, które na niego wydałem :/
jaSS
Beginner

Można powiesić na ścianie,
Można spróbować przekompilować samemu kernel 2.6.22 dla etch i odpalić z nim instaler etch.

Szczerze mówiąc "pomysłowość ludzka nie zna granic" na pewno coś zrobisz z tymi płytkami.

[ Dodano: 2007-12-14, 17:05 ]
Zobacz: http://kmuto.jp/debian/d-i/ tam jest etch z kernelem 2.6.23 jak to Ci pójdzie to potem reszte płytek możesz normalnie używać, grunt żębyś miał nowy kernel.
ciaciama

Dobra, a co polecacie zamiast Debiana?
jaSS
Beginner

Polecamy Debiana, spróbuj ten instaler od kmuto (etch-custom-1013.iso 200MB do pobrania)
localh0st
Beginner

Post autor: localh0st »

ciaciama pisze:Lennego mam wersje netinstall, jednak jej nie instaluje bo nie mam szybkiego łącza...
A z tym Debianem nic nie da się już zrobić? Bo mi szkoda 35 zł, które na niego wydałem :/
Ha! Instaluj Debiana z netinstall, zainstaluj system bazowy (będzie bez środowiksa graficznego), później wkładasz zakupioną płytę z Debianem i wydajesz polecenia:

Kod: Zaznacz cały

su
apt-cdrom add
Później instalujesz środowisko graficzne, instalujesz dodatkowe aplikacji, konfigurujesz system. Jeżeli będzie taka możliwość aktualizujesz system przez dist-upgrade i już. Oczywiście rozszerzony opis instalacji środowiksa graficznego (środowisko + xorg) jest opisane na forum, poradnik instalacji systemu.
ciaciama

Jak mi nie wyjdzie z tym co mi polecił jaSS to spróbuje twoim sposobem,

[ Dodano: 2007-12-15, 13:11 ]
Problem rozwiązany. Jednak ściągnąłem wersje na CD. Ale i tak dzięki!
ODPOWIEDZ