Jak poda
Jak podać do systemu właściwą ilość pamięci?
Zaktualizowałem Lenny do Sid. W poprzednim podczas konfiguracji xserver-xorg miałem okno w które wpisywałem ilość pamięci agp. W Sid tej opcji nie ma, a podczas startu zgłasza błąd. Mogę ustawić właściwą rozdzielczość i odświeżanie, ale wydaje mi się, że pracuje z niższym odświeżaniem niż zapisane. Ponadto ekran jest "ociężały".
Jak wprowadzić do systemu właściwą ilość pamięci która jest na karcie agp?
Pozdrawiam
sj65
Jak wprowadzić do systemu właściwą ilość pamięci która jest na karcie agp?
Pozdrawiam
sj65
Xorg w Sid wykrył moją zintegrowaną kartę sieciową jako ATI 128 Rage AGPx2 i przypisał jej (o ile dobrze zrozumiałem) 64 MB pamięci. Z płytą jest zintegrowany Ati Rage XL AGPx2, a ta ma osiem razy mniej czyli 8196 KB ramu.
Po pierwszym restarcie system zgłosił błąd z pamięcią AGp. Prawdopodobnie nie zainstalował jej wcale. Rekonfiguracja xorga, tu wpisuję właściwy model, ale brak okienka na wpisanie ilości ramu grafiki. Etch i Lenny taką opcję posiadały. Teraz system podczas ładowania nie zatrzymuje się nad błędną ilością pamięci, podejrzewam, że nie wykrył jej wcale. o Agp mówi tyle
Jednym ze znaczeń aperture jest szczelina.
Ogólnie odczuwa się pewną ociężałość wyświetlania oraz mniej ostry obraz. Podejrzewam, że pliki konfiguracji z Lenny pozostały w systemie, myślę więc że może by podmienić wpis o ilości pamięci, ale gdzie?
Może zainstalować sterowniki dla Ati, ale ta grafika chyba nie ma wspomagania 3D
Pozdrawiam
sj65
Po pierwszym restarcie system zgłosił błąd z pamięcią AGp. Prawdopodobnie nie zainstalował jej wcale. Rekonfiguracja xorga, tu wpisuję właściwy model, ale brak okienka na wpisanie ilości ramu grafiki. Etch i Lenny taką opcję posiadały. Teraz system podczas ładowania nie zatrzymuje się nad błędną ilością pamięci, podejrzewam, że nie wykrył jej wcale.
Kod: Zaznacz cały
dmesg
gpgart: AGP aperture is 64M @ 0xe0000000
Ogólnie odczuwa się pewną ociężałość wyświetlania oraz mniej ostry obraz. Podejrzewam, że pliki konfiguracji z Lenny pozostały w systemie, myślę więc że może by podmienić wpis o ilości pamięci, ale gdzie?
Może zainstalować sterowniki dla Ati, ale ta grafika chyba nie ma wspomagania 3D
Pozdrawiam
sj65
Gdzie: /etc/X11/xorg.conf
Ale nie wiem, czy to pomoże; ogólnie - poczytaj sobie
Bardzo ciekawa lektura...
Pozdrawiam
Ale nie wiem, czy to pomoże; ogólnie - poczytaj sobie
man xorg.conf
Pozdrawiam
A nie masz cos przypadkiem przestawione w Biosie w opcji?
U mnie byly problemy z konfiguracja xorga jesli nie bylo ustawione w Biosie max tego co na pokladzie ma karta.
No i w xorgu w sekcji Device trzeba sie bedzie byc moze pobawic Opcjami
To takie lozne uwagi =]
AGP Aperture size
No i w xorgu w sekcji Device trzeba sie bedzie byc moze pobawic Opcjami
AGPsize
VideoRam
Właśnie z takich powodów nie używam Sida. Przez pewien czas miałem go, ale za dużo zdrowia mnie to kosztowało ;-) Jednak ja coś robię na tych maszynach, nie mam czasu ciągle walczyć z systemem...sj65 pisze:(...) Wróciłem do Lenny i mam nadzieję, że wspomniana wersja xorg'a, przejdzie z Sid'a do Lenny i dalej z poprawką umożliwiającej wpisanie ilości pamięci karty graficznej .
Pozdrawiam
sj65
Pozdrawiam
Problem rozwiązany, o ile w Sid xorg.conf ma podobną strukturę jak Lenny.
Gdyby taki problem się jeszcze komuś przytrafił to informuję, że wystarczyło zajrzeć do
Niestety dopiero po powrocie do Lenny'ego mogłem to sprawdzić.
Pozdrawiam
sj65
Gdyby taki problem się jeszcze komuś przytrafił to informuję, że wystarczyło zajrzeć do
/etc/X11/xorg.conf
Section "Device"
Identifier
Driver
BusID
VideoRam liczba określająca wielkość pamięci karty graficznej w kB
Pozdrawiam
sj65
Wykonując:
pada pytanie o ilość pamięci, jaką posiada karta graficzna.
dpkg-reconfigure xserver-xorg
W Etch'u i Lennym tak. W Sid w przypadku mojej konfiguracji nie padło to pytanie. Dlatego wróciłem do Lenny'ego. Na forum przeczytałem, że jednak Sid i Lenny mają różne xorgi. Nie wiem w czym te różnice się przejawiają. A tak czy ktoś z Sid'em mógłby zajrzeć do xorga i zobaczyć jak tam i gdzie zapisana jest ilość pamięci karty graficznej. Po udostępnieniu tej informacji problem byłby natychmiast rozwiązany. A za parę dni minie miesiąc od postawienia tego zagadnienia na tym forum.
Pozdrawiam
sj65
Pozdrawiam
sj65