Problem z GRUBEM

Pomoc dotycząca instalacji systemu
sebalocos

Problem z GRUBEM

Post autor: sebalocos »

Zainstalowałem debiana (velmafia i Kaka dzięki za pomoc). Zrobiłem upgrade i ten upgrade pozmieniał coś w jądże. później instalnąłem X i wszystko śmigało poprawnie. zrestartowałem kompa a tu pojawia się grub i do wyboru jest tylko:

Other system:
Windows XP profesional ...

Zniknął z listy Debian....

Jak można to naprawić.

Prosiłbym o pomoc krok po kroku (z nazwami poleceń i tak dalej) ponieważ jestem początkującym użytkownikiem linuxa. Kaka wpominał coś że można to naprawić jak się zarzuci Knopixa, ale dokładnie nie może mi pomóc bo nie ma dostępu do linuxa więc proszę Was o pomoc.

P.S. mam knopixa więc proszę o rade jak za jego pomocą można to naprawić lub poprostu proszę o jakikolwiek inny sposób naprawy tego gruba...

Pozdrawiam !!!
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

sebalocos pisze:Other system:
Windows XP profesional ...

Zniknął z listy Debian....
Są dwie możliwości. Albo coś się stało z grubem (bo normalne to nie jest, że znika Ci Debian z listy), lub po prostu te wpisy co były w grub.conf zostały zakomentowane.

Odpal knoppiksa i pokaż tutaj zawartość grub.conf (lub coś w tym stylu).

Pozdrawiam!
sebalocos

Post autor: sebalocos »

Nic nie zostało zakomentowane. Jest tylko wpis o Windowsie i nic wiecej . wcześniej jest tylko manual zakomentowany do pliczku menu.list ... wpisy o debianie poprostu wyparowały... widziałem taką fukcję update-grub... moze to coś pomoże ale jak to wpisać jak nie potrafie wejść do debiana
Kaka'
Senior Member

sebalocos pisze:Nic nie zostało zakomentowane. Jest tylko wpis o Windowsie i nic wiecej
No to musisz dopisać ręcznie Debiana :) Zrób to na wzór tych wpisów od Windowsa. Tylko musisz wiedzieć gdzie masz zainstalowane Debiana - na jakiej partycji itp. Spróbuj powpisywać parę rzeczy metodą prób i błędów. I jeśli podasz dokładnie gdzie zainstalowałeś Debiana i pokażesz twój grub.conf to może podamy Ci co masz dodać do tego pliku.
sebalocos pisze:widziałem taką fukcję update-grub... moze to coś pomoże ale jak to wpisać jak nie potrafie wejść do debiana
Nie słyszałem i nie znam, ale możesz to odpalić z poziomu knoppiksa, może pomoże.

Pozdrawiam!
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Kaka - on nie może zrobić wpisów na wzór tych od Windowsa, bo windowsa inczej się bootuje niż linuxa. Zobacz sobie swój plik /boot/grub/menu.lst i porownaj i poczytaj manuala do gruba.

A wpisy powinny być takie (w pliku /boot/grub/menu.lst)

Kod: Zaznacz cały

title		Debian GNU/Linux, kernel 2.6.18-2-k7
root		(hd0,5)
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.18-2-k7 root=/dev/hda6 ro 
initrd		/boot/initrd.img-2.6.18-2-k7
savedefault
boot
Wytłumaczenie pól:
title - tekst, który zobaczysz w GRUBie przy boocie systemu
root - partycja, na której jest debian (musi być w nawiasie) - 0 to nr dysku (tutaj master), a 5 to nr partycji licząc od zera (u mnie debian jest na hda6, więc wpis wygląda tak jak wyżej)
kernel - podaje ścieżkę do kernela - pod knoppixem wejdź do katalogu boot na dysku, na którym masz debiana i sprawdź jaką końcówkę ma plik vmlinuz i wpisz zmiast moich. Zmień jeszcze dysk na jakim ten debian jest, bo wyżej jest tak jak już wspominałem moje hda6
initrd - tak samo jak przy kernel - sprawdzasz jakie numery ma plik initrd.img w twoim katalogu boot na dysku z debianem i poprawiasz zamiast moich
savedefault i boot - boot to komenda, która bootuje system, a savedefault musiałbyś sprawdzić w manualu gruba, a teraz to nieistotne.

Zapisujesz plik, zrestartuj kompa i powinno śmiagać
Kaka'
Senior Member

Kaka - on nie może zrobić wpisów na wzór tych od Windowsa, bo windowsa inczej się bootuje niż linuxa. Zobacz sobie swój plik /boot/grub/menu.lst i porownaj i poczytaj manuala do gruba.
Przecież powiedziałem, że siedzę na windowsie i mogę się mylić :) A co do samego gruba - już kiedyś go w ten sposób naprawiałem no ale najzwyczajniej w świecie zapomniałem co tam jest w tym pliku.
Awatar użytkownika
Maden
Beginner

Post autor: Maden »

jest 3 możliwośc usuniecie jajka. Jak tak mialem gdy robilem upgrade :)
ODPOWIEDZ