Zainstalowałem debiana (velmafia i Kaka dzięki za pomoc). Zrobiłem upgrade i ten upgrade pozmieniał coś w jądże. później instalnąłem X i wszystko śmigało poprawnie. zrestartowałem kompa a tu pojawia się grub i do wyboru jest tylko:
Other system:
Windows XP profesional ...
Zniknął z listy Debian....
Jak można to naprawić.
Prosiłbym o pomoc krok po kroku (z nazwami poleceń i tak dalej) ponieważ jestem początkującym użytkownikiem linuxa. Kaka wpominał coś że można to naprawić jak się zarzuci Knopixa, ale dokładnie nie może mi pomóc bo nie ma dostępu do linuxa więc proszę Was o pomoc.
P.S. mam knopixa więc proszę o rade jak za jego pomocą można to naprawić lub poprostu proszę o jakikolwiek inny sposób naprawy tego gruba...
Pozdrawiam !!!
Problem z GRUBEM
Są dwie możliwości. Albo coś się stało z grubem (bo normalne to nie jest, że znika Ci Debian z listy), lub po prostu te wpisy co były w grub.conf zostały zakomentowane.sebalocos pisze:Other system:
Windows XP profesional ...
Zniknął z listy Debian....
Odpal knoppiksa i pokaż tutaj zawartość grub.conf (lub coś w tym stylu).
Pozdrawiam!
No to musisz dopisać ręcznie Debianasebalocos pisze:Nic nie zostało zakomentowane. Jest tylko wpis o Windowsie i nic wiecej

Nie słyszałem i nie znam, ale możesz to odpalić z poziomu knoppiksa, może pomoże.sebalocos pisze:widziałem taką fukcję update-grub... moze to coś pomoże ale jak to wpisać jak nie potrafie wejść do debiana
Pozdrawiam!
Kaka - on nie może zrobić wpisów na wzór tych od Windowsa, bo windowsa inczej się bootuje niż linuxa. Zobacz sobie swój plik /boot/grub/menu.lst i porownaj i poczytaj manuala do gruba.
A wpisy powinny być takie (w pliku /boot/grub/menu.lst)
Wytłumaczenie pól:
title - tekst, który zobaczysz w GRUBie przy boocie systemu
root - partycja, na której jest debian (musi być w nawiasie) - 0 to nr dysku (tutaj master), a 5 to nr partycji licząc od zera (u mnie debian jest na hda6, więc wpis wygląda tak jak wyżej)
kernel - podaje ścieżkę do kernela - pod knoppixem wejdź do katalogu boot na dysku, na którym masz debiana i sprawdź jaką końcówkę ma plik vmlinuz i wpisz zmiast moich. Zmień jeszcze dysk na jakim ten debian jest, bo wyżej jest tak jak już wspominałem moje hda6
initrd - tak samo jak przy kernel - sprawdzasz jakie numery ma plik initrd.img w twoim katalogu boot na dysku z debianem i poprawiasz zamiast moich
savedefault i boot - boot to komenda, która bootuje system, a savedefault musiałbyś sprawdzić w manualu gruba, a teraz to nieistotne.
Zapisujesz plik, zrestartuj kompa i powinno śmiagać
A wpisy powinny być takie (w pliku /boot/grub/menu.lst)
Kod: Zaznacz cały
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.18-2-k7
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.18-2-k7 root=/dev/hda6 ro
initrd /boot/initrd.img-2.6.18-2-k7
savedefault
boot
title - tekst, który zobaczysz w GRUBie przy boocie systemu
root - partycja, na której jest debian (musi być w nawiasie) - 0 to nr dysku (tutaj master), a 5 to nr partycji licząc od zera (u mnie debian jest na hda6, więc wpis wygląda tak jak wyżej)
kernel - podaje ścieżkę do kernela - pod knoppixem wejdź do katalogu boot na dysku, na którym masz debiana i sprawdź jaką końcówkę ma plik vmlinuz i wpisz zmiast moich. Zmień jeszcze dysk na jakim ten debian jest, bo wyżej jest tak jak już wspominałem moje hda6
initrd - tak samo jak przy kernel - sprawdzasz jakie numery ma plik initrd.img w twoim katalogu boot na dysku z debianem i poprawiasz zamiast moich
savedefault i boot - boot to komenda, która bootuje system, a savedefault musiałbyś sprawdzić w manualu gruba, a teraz to nieistotne.
Zapisujesz plik, zrestartuj kompa i powinno śmiagać
Przecież powiedziałem, że siedzę na windowsie i mogę się mylićKaka - on nie może zrobić wpisów na wzór tych od Windowsa, bo windowsa inczej się bootuje niż linuxa. Zobacz sobie swój plik /boot/grub/menu.lst i porownaj i poczytaj manuala do gruba.