Witam
Na wstępie chcę zaznaczyć że jestem nobiutki w kwesti linuxa
Mam problem ze sterownikami do karty wifi Edimax EW-7128g. A w zasadzie z ich brakiem. Mam jakieś na cd od karty, ale nie mam pojęcia co z nimi zrbić. Pliku tar.gz nie chce mi instalować, a instrukcje w pliku readme są conajmniej dziwne.
Wcześniej miałem Ubuntu i na nim karta sieciowa chodziła od razu, a tu....... taki problem.
Proszę o pomoc. (jeśli będzie potrzeba wrzucę moje sterowniki na jakieś http)
Z góry dzięki
a) ndiswrapper - na stronie domowej znajdziesz dokładny opis co i jak, będziesz potrzebował stery z windy rt2500.inf i chyba rt2500.sys - nie pamiętam juz dokładnie. Sam mam teraz na ndiswrapperze, ale nie polecam :-?, bo u mnie potrafi się sieć (wireless) wywalać przy dużym obciążeniu. Jedyna rada wtedy to wywalenie modułu i ponowne załadowanie.
b) z tego co się orientuję są już do tego stery pod lina i musisz szukac właśnie rt2500, ja sam zamierzam to zrobić, ale lenistwo i konieczność zrobienia miliona innych rzeczy mnie przed tym skutecznie powstrzymują.
Heh... faktycznie widziałem stery pod rt2500,
ale ja gdzieś wyczytałem, że ta karta ma chiset rt2600 i nawer nie zawracałem sobie głowy rt2500. Dzięki dziś wieczorkiem to wypróbuję
No i mam już to ściągnięte, no i znowu mam problem. Plik zawierający sterowniki to rt2500.tar.gz
Co mam z tym zrobić. Menadżer pakietów nie chce mi tego instalować, występuje błąd. Jak ja mam to ręcznie zainstalować??
Thx
mam identyczna karte, to nie stery do rt2500 czy 2600 ona dziala na rt61, polecam sterowniki dolaczone do karty w pudelku, instalacja poszla latwo(dodaj tylko linux-headers i kbuild)
nie moge sobie poradzic z szyfrowaniem, w razie czego bede zagladal do watku