Dost

Ogólne pytania dotyczące systemu
bokonon

Dostęp do Partycji FAT32 tylko dla roota :/

Post autor: bokonon »

I kolejny problem na jaki natrafiłem konfigurując pierwszy raz z życiu Debiana ;) Otóż udało mi się zamontować z koncu Partycję FAT32, ale tylko root może z niej usuwać pliki i foldery, reszta tylko do odczytu. Zalogowałem się na konto roota z myślą, że jak dam własciwości tej partycji i ustawię dla reszty prawa do zapisu to będzie ok, ale niestety nie poszło tak łatwo. Jak zmieniam np dla danej grupy prawa z odczytu na zapis, to niewiedzieć czemu system automatycznie wybiera spowrotem prawa tylko od odczytu :/ Jak zrobić, żeby nie tylko root mógł usuwać pliki?
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

Czy w pliku /etc/fstab masz dla tej partycji ustawione między innymi takie opcje: rw,users?
bokonon

nie wiem jakim cudem, ale w fstab nie mam ani linijki na temat tej partycji 8-)
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

Pewnie gnome-volume-manager robi po swojemu, zatem dopisz cos takiego do tego pliku i przemontuj partycję, powinno pomóc:

Kod: Zaznacz cały

/dev/hdaX      /mnt/fat32      vfat            rw,users,umask=0,utf8,auto,quiet,showexec       0       2
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Nie zapomnij utworzyć folderu

Kod: Zaznacz cały

mkdir /mnt/fat32
bokonon

pomogło :) :) dzięki wielkie :)

Kurcze, coraz bardziej podoba mi się ten Debian, no i ma najlepsze nieoficjalne wsparcie techniczne z dotychczas poznanych przeze mnie systemów ;)
ODPOWIEDZ