GNOME pad

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
bokonon

GNOME padł :/

Post autor: bokonon »

Witam wszystkich, jestem początkującym użytkownikiem linuxa i wczoraj wrzuciłem do instalowania kilkadziesiąt pakietów - praktycznie same aplikacje użytkowe - open office itp. Dziś odpalam Debiana (wersja 4.0) i wyświetla się okno logowania do GNOME, wpisuję login i hasło, naciskam ok i nic :/ mam samą myszkę i tapetę, żadnych ikonek, pasków etc :/ probowałem uruchomić, awaryjny tryb GNOME ale się też nie udało - wyrzuca alerta i zdycha. Za to jak nacisnę np print screen to otwiera się samo okienko do zapisu zrzutu ekranu:/ Pomóżcie, co zrobić? ;)
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

A da rade odpalić alt+F2? Jak da to odpal gnome-terminal a potem spróbuj gnome-panel oraz nautilusa?
bokonon

Alt + F2 nic nie robi, ale da się nacisnąć Alt + Ctrl + Backspace i tam jest kilka opcji: probowałem wszystkich i na wszystkich ten sam pusty ekran za wyjątkiem dwóch: GNOME tryb awaryjny - wyrzuca komunikat że nie znajduje zainstalowanego GNOME oraz GNOME terminal - i to działa, uruchamia się terminal w okienku. Ale niestety nie wiem jak z poziomu terminalu odzyskać tego GNOME :/
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

No to spróbuj doinstalować go: apt-get install gnome. Musiały się coś skopać zależności jak instalowałeś tamte programy.
bokonon

ok, udało się, wszystko działa :) dzięki :)
ODPOWIEDZ