Ma

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

nie żeby dla konta, które hostuje nie był potrzebny zupelnie zaden user systemowy? da sie tak. jak?
nightwish86

Post autor: nightwish86 »

/var/www/users/{literka}/{login}

bindujesz ftp do takiego katalogu i po sprawie. Czy też do dowolnego innego. Trochę wyobraźni.
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

a do czego służy {literka}?
nightwish86

obojętne!!! Sam definiujesz katalog... Wymyśl. Może być równie dobrze /moje/miejsce/gdzie/trzymam/katalogi/uzytkownikow/o/tutaj/(tutaj konta).
sakull

Post autor: sakull »

Naprawdę gadacie o prostych sprawach. Najwazniejsza sprawa jest ISP maszyna najlepiej na RAID'zie albo przynajmniej na dwoch tych samych dyskach abo mozna bez problemu robic backupy. Potem drugi serwer niestety i najlepiej u innego ISP.
Ja tak mam Apache i Bindy zsynchronizowane ale jest problem z mailami ?
Zastanawiam się właśnie jak to rozgryść na innym poscie.

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=5443

POZDRAWIAM KLEPACZY W KEYBOARD
joker
Beginner

Post autor: joker »

nightwish86 jakim skryptem tworzysz konto usera ? Chodzi mi o to jak rozwiązałeś dodanie literki porządkowej w ścieżce do katalogu domowego :->
nightwish86

joker pisze:nightwish86 jakim skryptem tworzysz konto usera ? Chodzi mi o to jak rozwiązałeś dodanie literki porządkowej w ścieżce do katalogu domowego :->
Spójrz na plik:
/etc/adduser.conf

Definiujesz tam podstawowy "template" dla nowego usera. Na swoich serwerach mam stworzony dodatkowy skrypt "dodajusera", który przyjmuje parametr - scieżka do pliku adduser.conf. Dzięki temu mogę tworzyć userów z różnych szablonów (stosownie do wymagań).

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ