Ma
Mały hosting.
Jak najlepiej tworzyc konta(apache , ftp i mysql) dla urzytkowników na wlasnym serwerze.
W /home/nazwa_usera ? czy lepiej gdziesz indziej
czy korzystać z moda user dir i public_html? czy gdzies indziej tworzyc katalogi dla hostingu.
Czy wogule da sie stworzyc katalogi domowe userów na innyhc dyskach.
Jak wy rozwiązujecie hosting u siebie?
W /home/nazwa_usera ? czy lepiej gdziesz indziej
czy korzystać z moda user dir i public_html? czy gdzies indziej tworzyc katalogi dla hostingu.
Czy wogule da sie stworzyc katalogi domowe userów na innyhc dyskach.
Jak wy rozwiązujecie hosting u siebie?
-
-
Używam kont systemowych, na moich serwerach zawsze daję shella (mocno ograniczonego przez metody wyżej wymienione). Dzięki temu mam lepszą kontrolę nad użytkownikami, a oni mają większe prawa. Pocztę stawiam zawsze na ~/Maildir, podobnie konto MySQL oraz vhost (public_html). Konto ftp binduję do ~/
Pamiętaj jednak aby używać najnowszych stabilnych wersji oprogramowania i koniecznie trio grsec + PaX + ACL's
Pamiętaj jednak aby używać najnowszych stabilnych wersji oprogramowania i koniecznie trio grsec + PaX + ACL's
-
Artykułu nie mam, sam takiego czegoś też jeszcze nie napisałem (może by trzeba było?...), jednak to troszkę zbyt obszerny temat aby zrobić z tego "howto" czy coś podobnego.
Nie obraź się (no offence) ale jeśli ktoś poszukuje HowTO lub pomocy w przypadku stawiania mini-hostingu to nie powinien nawet się za to zabierać - ma po prostu jeszcze zbyt małą wiedzę.
W tej dziedzinie liczy się doświadczenie poparte długą pracą "z userami".
Odpowiadając na ostatnie pytanie -
Nie obraź się (no offence) ale jeśli ktoś poszukuje HowTO lub pomocy w przypadku stawiania mini-hostingu to nie powinien nawet się za to zabierać - ma po prostu jeszcze zbyt małą wiedzę.
W tej dziedzinie liczy się doświadczenie poparte długą pracą "z userami".
Odpowiadając na ostatnie pytanie -
Dla urzytkownika się nie da. dla użytkownika już się da. Wchodzisz do konsoli administracyjnej mysql o lecisz:tomii pisze:Da się wogóle zrobić baze w mysql dla urzytkownika , którego nie ma w systemie?
Kod: Zaznacz cały
create database moja_baza]
Postaw najpierw lokalny serwer, pobaw się nim, daj dostęp 2,3 znajomym użytkownikom do przetestowania i wykrycia dziur. Potem postaw dla wszystkich. Poczekaj około miesiąca - będziesz mieć pierwszy atak (udany). :-)
-
Ja tworzę, inni nie tworzą, jeszcze inni tworzą. Zależy czego oczekujesz. £atwiejsze w zarządzaniu dla początkującego jest konto wirtualne, wygodniejsze konto lokalne. To drugie jest jednak znacznie trudniejsze do zabezpieczenia.tomii pisze:czy lepiej tworzyc dla każdego usera konto systemowe czy nie,
Podstawowy program który polecam Tobie to moduł sprawdzania pisowni.tomii pisze:Jakich programów urzywacie(www,ftp,sql)?
http: lighttpd względnie apache2 + tona modów
ftp: vsftpd bezwględnie
sql: postgres, mysql
-
Za gruby, za wolny, troszkę zbyt dużo dziur, zbyt popularnytomii pisze:dlaczego nie proftpd?
tzn.? Chcesz aby userzy hostowali swoje strony? Wtedy zakladasz konto systemowe z shell=/bin/false (albo /bin/passwd), bindujesz ftp'a do domowego danego usera i tworzysz mu public_html. Na shella nie wbije ale dostęp via ftp ma.tomii pisze:jak stworzyc wirtualnych userów w apache?