Witam
Mam problem z zainstalowaniem Debiana w wersji 4.0r0 lub 4.0r1, do wersji 3.1r5 można powiedzieć, że nie było większych problemów. Posiadam komputer Intel 810i, Celeron 400 MHz i 384 MRAMu. Debian zawiesza się podczas instalowania systemu podstawowego. Dzieje się to bez względu na to czy system podstawowy jest pobierany z płyty CD czy bezpośrednio z netu. Przestaje całkowicie odpowiadać, pasek postępu zatrzymuje się, nie można już przejść do innych konsol i dioda od dysku świeci się trwale na czerwono. Komputer wydaje się być sprawny, uruchamiałem na nim różne systemy. Nie wiem czy ktoś spotkał się z takim problemem jeśli tak i udało mu się go rozwiązać to proszę o pomoc.
Z góry dziękuję
Arek
Debian 4.0r0, 4.0r1 - Instalacja problem
Czy masz dobrze pobrane pliki, i dobrze nagraną płytę? Sprawdzałeś sumy MD5 pliku iso po zakończeniu pobierania? Z jakiej płyty nagrywałeś? CD, DVD, netinstall?
Osobiście polecam pobrać płytę Netinstall Lenny'ego, oraz DVD Lennego (jeśli nie masz DVD-ROMu, to CD). Następnie zainstalować tylko system bazowy z Netinstall i poprzez polecenie
Dodajesz płytę CD, na której masz środowisko graficzne. Później tylko instalujesz środowisko/Xorg i już.
Więcej u mnie na: localh0st.och.org
Osobiście polecam pobrać płytę Netinstall Lenny'ego, oraz DVD Lennego (jeśli nie masz DVD-ROMu, to CD). Następnie zainstalować tylko system bazowy z Netinstall i poprzez polecenie
Kod: Zaznacz cały
su apt-cdrom add
Więcej u mnie na: localh0st.och.org