Na początku chciałbym się przywitać-to mój pierwszy post na forum.
Jestem od niedawna (dość) szczęśliwym posiadaczem Linuxa. Zawsze korzystałem z Windowsa- teraz przesiadłem się na Etch'a. Zmieniłem sobie środowisko na KDE 3.5.
Problem otóż mam taki- nie umiem umieścić sobie ikon skrótów na pulpicie. Tzn, ikony do programów umię, ale mam kłopot z wrzuceniem takich pozycji jak Katalog Domowy, Urządzenia Przechowywania danych, Kosz i tym podobnych-czyli wszystkiego co mieści się w części rozwijanego menu o nazwie "Działania".
Jedyne co mi się udało zrobić to URL na desktopie do lokalizacji, ale coś mi mówi że to chyba nie jest właściwy sposób...
Drugim problemem dla mnie jest zmienienie ikony np. folderu.
Opisu rozwiązania tak błachego problemu nie znalazłem choć próbowałem.
Pozdrawiam
Wy
Z terminala wpisz coś takiego:
Tylko nie wiem czy KDE to otworzy, ale powinien 
Kod: Zaznacz cały
cd ~/Desktop
ln -s /home/nazwa_uzytkownika 'Katalog Domowy'

Re: Wyświetlanie ikon na pulpicie
Otoz to jak najbardziej wlasciwy sposobpp_1 pisze:
Jedyne co mi się udało zrobić to URL na desktopie do lokalizacji, ale coś mi mówi że to chyba nie jest właściwy sposób...

Plik->Skrót do adresu (URL)...
Pozwala na stworzenie ikony służącej do otwierania Konquerora w określonym katalogu lub na określonej stronie internetowej.

Tylko że URL to taka biała kartka (prawy dolny róg-link o nazwie Katalog Domowy), a chciałbym żeby to wyglądało jakoś po ludzku (tak jak ikonka Home-2ga od lewej w dolnym pasku...) Jak to zrobić? I jak zmieniać ikonki?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dobra, temat nieaktualny. Wystarczy kliknąć właściwości i kliknąć ikonkę...na to nie wpadłem :mrgreen:
tworzysz plik Home.desktop w folderze Desktop wklejając zawartość
następnie plik System.desktop z zawartością
oraz plik trash.desktop z zawartością
powinno chodzić 
Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=Home
URL=$HOME
Icon=kfm_home
Type=Link