Kadu...

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
anT

Kadu...

Post autor: anT »

Witam wszystkich, to moj perwszy post na tym forum.. pisze ponieważ mam problem z KADU :( szukałem odpowiedzi juz w google i tutaj także grzebałem i nie mogę znaleźć jednoznacznego rozwiązania :/ mianowicie po zainstalowaniu KADU (to także mi trochę zajeło ale wkońcu się udało :D ) i uruchamianiu poprzez terminal w GNOM'ie wyskakuje mi cus takiego :

Kod: Zaznacz cały

debian:/# kadu
error opening xml configuration file (No such file or directory), creating empty document
Warning: kadu: cannot connect to X server

backtrace: ('warning from Qt (above)')
======= BEGIN OF BACKTRACE =====
[0] kadu(_Z14printBacktraceRK7QString+0x5c) [0x814911c]
[1] kadu(_Z20kaduQtMessageHandler9QtMsgTypePKc+0xaa) [0x81454ea]
[2] /usr/lib/libqt-mt.so.3(_Z8qWarningPKcz+0x62) [0xb7d3c00c]
[3] /usr/lib/libqt-mt.so.3(_Z16qt_init_internalPiPPcP9_XDisplaymm+0xc03) [0xb7966307]
[4] /usr/lib/libqt-mt.so.3(_Z7qt_initPiPPcN12QApplication4TypeE+0x3c) [0xb796831e]
[5] /usr/lib/libqt-mt.so.3(_ZN12QApplication9constructERiPPcNS_4TypeE+0x86) [0xb79e0368]
[6] /usr/lib/libqt-mt.so.3(_ZN12QApplicationC1ERiPPc+0x6a) [0xb79e0718]
[7] kadu(main+0x676) [0x8146356]
[8] /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6(__libc_start_main+0xc8) [0xb750cea8]
[9] kadu(_ZN6QFrame10paintEventEP11QPaintEvent+0x4d) [0x80ab6e1]
======= END OF BACKTRACE  ======
debian:/#

nie wiem co zrobić... jeśli jest to mało kłopotliwa sprawa prosze o pomoc... Jak nabiorę doświadczenia z Debianem to ja będe się starał pomagać początkującym... :)
Dogmen

Post autor: Dogmen »

Najpierw uzupelnij do końca profil , przede wsztstkim wersje Debiana ( Etch, Lenny, Sid) , bez tej informacji ciężko cos powiedziec ;-)
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

Nie uruchamiaj kadu z roota.
init7

Post autor: init7 »

spróbuj uruchomić kadu jako zwykły user, bo na listingu widać że uruchamiasz z roota i stąd ten błąd:

Warning: kadu: cannot connect to X server
anT

thx.. chloaki juz działa :) a taki komunikat o czym śwadczy ??

error opening xml configuration file (No such file or directory), creating empty document
pogo

Post autor: pogo »

Mam dokładnie ten sam problem.
W ogóle Xorg ma jakieś opory straszne z moją nVidią.
Błąd mi wyskakuje dokładnie ten sam, i z roota i z usera.
Jak odpalam debiana z pierwszej pozycji GRUBa (wersja do GDM konsoli) to nie ładuje się GDM, wyskakuje błąd Xorg(nie można uruchomić, prawdopodobnie źle skonfigurowany), z treści loga wynika że nie ma sterowników do karty graf. Sterowniki ściągnęłem, już chyba piąty raz, ale nie mogę ich uruchomić. Mam plik NVIDIA.run (zmienilem nazwę z oryginalnej), ale za nic nie mogę znaleźć komendy która go uruchomi. SH nie działa, wyskakuje COMMAND NOT FOUND.
Xorga konfigurowałem już przez nvidia-xconf, dalej to samo, sam go edytowałem na podstawie różnych tematów z naszego forum, dalej nic. Podejrzewam że wystarczyło by uruchomić jakoś ten plik.... gdyby ktoś powiedział mi jak to zrobić byłbym po 100kroć wdzięczny. Czekam z niecierpliwością.
anT

ja mam jeszcze takie glpie pytanie przy okazji... jak wgram program to gdzie moge znalezc jego pliki do uruchomienia zeby nie odpalac przez terminal bo wtedy nie moge nic robic bo terminal wisi.. a jak walne ctrl+c to kadu tez sie wylacza :(
init7

Post autor: init7 »

anT, ten błąd powinien był się pojawić tylko przy pierwszym uruchomieniu, z racji braku pliku konfiguracyjnego, ktory tworzony jest przez ten 'kreator' na początku pracy,
pliki wykonywalne masz w

/usr/bin
ale zamiast tam grzebać, możesz robić skróty, aktywatory, dowiązania, zależnie od środowiska -- nie napisałeś z jakiego korzystasz, więc niewiele mogę podpowiedzieć poza tym żebyś poklikał na panelu i poszukał czegoś w stylu 'dodaj aktywator'.

pogo, to nie bardzo temat/dział do takiego problemu, są konkretne tematy traktujące o xorgu i sterownikach:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=492
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1247
anT

ok.. thx pokombinuję :) korzystam z GNOME a wersja linuxa to Etch
qazwsx

Post autor: qazwsx »

a skad macie kadu, bo moje repozytoria cos nie bardzo dzialaja, a skopiowalem je z forum z tematu przyklejoneego
ODPOWIEDZ