Mam dość zakręconą sprawę z routerem + windows + vmware + debian.
Problem w tym, że nie działa mi oidentd.
Jeśli przekieruje porty na routerze na adres 192.168.0.193 i kiedy łączę się z serwerem irc warszawa.irc.pl w logach pokazuje mi:
Kod: Zaznacz cały
Nov 15 20:01:45 desynch oidentd[2533]: Connection from irc.agh.edu.pl (149.156.124.222):0
Nov 15 20:01:45 desynch oidentd[2533]: [irc.agh.edu.pl] 59351 , 6667 : ERROR : NO-USER
Wszystko działa jak podłączę bezpośrednio Debiana pod łącze bez routera, ale tak być nie może, ponieważ muszę udostępniać innym Internet, a nawet ja nie mam Internetu na Windowsie na którym stoi (Mój komputer Windows + VMware + Debian), tylko jest Internet na tym Debianie ;] jedynie dhcp jak odpalę to mam na Windowsie Internet, ale tak być nie może, bo co z resztą użytkowników? Nie mogę rozdzielić Internetu z Windows + VMWare + Debian, ponieważ to nie będzie dość stabilne, wiadomo Windows + VMware + Debian = kłopoty, restarty itp.
I nie wiem co zrobić na pewno to nie wina routera, że nie chodzi ten oidentd, tylko pewnie Windowsa, ponieważ jeśli odpalam bezpośrednio Debiana bez vmware na moim komputerze, to także wszystko poprawnie działa i serwer ma ipka z routera, a oidentd chodzi.
Nie wiem proszę o pomoc, może to też wina ustawień wirtualnych świecówek na VMWare, ale także próbowałem wszystkich ustawień i się coś żre lub wina Windowsa. ;/
A nie chcę zrobić osobnej maszyny jako serwer, ponieważ jej nie mam. Tego komputera nie postawie jako serwer, ponieważ szkoda mi go :) za dobry za nowy itp :) no i dzieci są, które też chcą pograć w jakieś tam gry, a nawet ja :)
Proszę o pomoc, dziękuje i przepraszam za dość zakręcony temat.
//edit
używaj tagów code
mlyczek