amd64 - czy warto?

Ogólne pytania dotyczące systemu
darborc

amd64 - czy warto?

Post autor: darborc »

Witam
Ostatnio zainstalowalem sobie na moim laptopie debiana w wersji 32 bitowej. Aczkolwiek korci mnie 64 bity :) Wiem ze jeszcze niedawno były spore problemy z takim systemem, oprogramowanie nieprzystosowane itd. Popatrzyłem troszkę na google ale ciężko znaleźć wiarygodne i aktualneinformacje. Dlatego chcialem się dowiedzieć z pierwszej reki czy warto wogóle instalować wersję amd64 i jak wyląda ona w dzialaniu.
soki
Beginner

Post autor: soki »

Ja używam wersji 64 i nie mam problemów, aczkolwiek nie każdy sofcik jest na amd64 ale zawsze można spróbować kompilować ze źródeł, poza tym temat był już poruszany więc poszukaj a znajdziesz więcej konkretów.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Ja twierdze ze warto... chociaz znaczacej roznicy w porownaniu z wersja 32-bit nie zauwazysz (no moze ciut szybciej bedzie dzialac).

Co do softu... wlasciwie 99% programow jest i na amd64 (praktycznie wszystkie z oficjalnego repo, inne w wiekszosci tez).

Czego na amd64 nie ma: Adobe Reader (do pdf), Firefoxa/Thunderbirda (ale jest Iceweasel/IceDove z repo - tyle ze pakiety pojawiaja sie z opoznieniem).

Java i Flash: nie bedziesz miec javy w Iceweasel (brak wtyczki dla Mozilli), ale w Konqueror bez problemu. Flash9 z repo tez bez problemu - w skrocie to tyle.
soki
Beginner

Post autor: soki »

giaur pisze:...chociaz znaczacej roznicy w porownaniu z wersja 32-bit nie zauwazysz (no moze ciut szybciej bedzie dzialac)...
U mnie śmiga szybciej ale wcześniej miałem Ubuntu i GNOME a teraz Sida z KDE więc żadne to porównanie bo po prostu może sam w sobie Debian jest szybszy ew. najnowsze KDE jest szybsze od GNOME 2.18 :-P ale tak czy inaczej Debian teraz działa szybciej niż poprzedni system(Ubuntu i386)
0dd
Beginner

Post autor: 0dd »

giaur pisze:nie bedziesz miec javy w Iceweasel (brak wtyczki dla Mozilli)
mozna miec jave w Iceweasel. Sun nie wypuscil plugina do javy dla x86_64 ale wypiscil IBM. Niestety jest on tylko w wersji 1.4.2 ale zawsze lepiej to niz nic. Plugin mozna znalezc tu: ftp://ftp.informatik.hu-berlin.de/pub/Java/Linux/debian
newuser

Post autor: newuser »

WARTO !!!

Ale tylko lenny/sid - nie ma problemów z javą, flashem, skype itp.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Jeszcze rok temu zdecydowanie bym Ci odradzał.
Jednak w tej chwili zdecydowanie WARTO.
Pietruch

Post autor: Pietruch »

Jest już odpowiednik w32codecs na systemy 64 bitowe? Głupie pytanie co do przejścia- da się to zrobić bez reinstalki systemu? xD
Quirel

Post autor: Quirel »

Tak, można, zaczynasz od instalacji nowego kernelaa potem aktualizujesz system i voila :) A przynajmniej powinno ruszyć :) Wg.mnie.
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Według jeśli się da będzie to bardzo kłopotliwe wątpię w możliwość takiego upgrade'u
ODPOWIEDZ