[+] GDM a KDM
[+] GDM a KDM
Słuchajcie mam małą wątpliwość czym się różnie to KDM od GDM.
Na mój chłopski rozum niczym ale czy na pewno?
Chodzi o to że kiedy używałem SUSE zawsze ściągałem KDM.
Teraz gdy się przesiadłem na Debiana mam GDM. przynajmniej ściągam wszystko do GDM.
Pytam dlatego że chciałem zrobić sobie GDM i dać kumplowi niestety nie wiem czy to u niego zadziała.
Czy są jakieś konkretne różnice czy to tylko różnica w nazwie?
Na mój chłopski rozum niczym ale czy na pewno?
Chodzi o to że kiedy używałem SUSE zawsze ściągałem KDM.
Teraz gdy się przesiadłem na Debiana mam GDM. przynajmniej ściągam wszystko do GDM.
Pytam dlatego że chciałem zrobić sobie GDM i dać kumplowi niestety nie wiem czy to u niego zadziała.
Czy są jakieś konkretne różnice czy to tylko różnica w nazwie?
No dobra wszystko się zgadza. Ale gdy zrobie wygląd do GDM to czy on zadziała na KDM
Bo z drugiej strony standardowo w debianie mam instalowane GDM ale moge sobie doinstalować środowisko KDE i wówczas loguje się do jednego środowiska jak i do drugiego z jednego menadżera logowania.
czyli odwrotnie mając KDM też się zaloguje na jedno jak i drugie środowisko (nie robiłem tego domyślam się)
Więc myśląc na chłopski rozum czy stoi coś na przeszkodzie abym na przykład ściągnoł sobie GDM Themes i zainstalował go w KDM lub odwrotnie?
Bo z drugiej strony standardowo w debianie mam instalowane GDM ale moge sobie doinstalować środowisko KDE i wówczas loguje się do jednego środowiska jak i do drugiego z jednego menadżera logowania.
czyli odwrotnie mając KDM też się zaloguje na jedno jak i drugie środowisko (nie robiłem tego domyślam się)
Więc myśląc na chłopski rozum czy stoi coś na przeszkodzie abym na przykład ściągnoł sobie GDM Themes i zainstalował go w KDM lub odwrotnie?
rkonik, tak jak w postach wyzej, choc oczywiscie nie ma przeciwskazan do uzywania menadzera logowania z jednego srodowiska do startu innego. Poza takim drobiazgiem, ze mozesz nie miec pozniej opcji "wylacz" lub "zrestartuj system" w glownym menu. Najlepiej doinstalowac menadzer logowania z takiego srodowiska, ktore sie uzywa standardowo. KDM osobiscie nie uzywalem, ale przewiduje, ze ma tak samo poprawnie rozbudowane menu opcji jak GDM. (bo np XDM dla XFCE jest ubogi pod tym wzgledem do bolu). Wyglad GDM nie ulegnie zmianie jak go ustawisz po instalacji KDE.
Ps. I prosze popraw nazwe tematu zeby nie bylo juz wątpliwości
Ps. I prosze popraw nazwe tematu zeby nie bylo juz wątpliwości

- Duncan Idaho
Co do wyglądów to GDM Themes są do GDM a KDM ma swoje KDM Themes (służy do tego program kdmteheme).rkonik pisze:Więc myśląc na chłopski rozum czy stoi coś na przeszkodzie abym na przykład ściągnoł sobie GDM Themes i zainstalował go w KDM lub odwrotnie?
Każdy manager ma swoje skórki. Mają one podobną strukturę ale nie mam pojęcia czy działają KDM<->GDM.
Nie widzę sensu mieszania display managerów z różnych środowisk. A co do skórek to często te z GDM mają swoje odpowiedniki dla KDM (i odwrotnie)