KDE nie rusza

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Wilku

KDE nie rusza

Post autor: Wilku »

Witam. Jestem nowym użytkownikiem debiana.

Zainstalowałem dzisiaj system bazowy niestabilnego jeszcze debiana. No i gdy już zupgradowałem jądro i wpisałem komendę aptitude install kde wszystko poszło świetnie. Zrebootowałem system, wpisałem login i gdy wpisuje initx, tudzież startx. Wyskakuje mi, że brakuje pliku, tudzież folderu /etc/x/x11 (wybaczcie, ale nie jestem pewien folderu, ale to prawdopodobnie ten albo /etc/x11/x). Nie mam więc pojęcia jak uruchomić KDE. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

witam

trochę mało napisałeś i ciężko wywnioskować co jest u Ciebie nie tak, zainstalowałeś KDE, ale czy instalowałeś serwer X ?? wydaje mi się że powinien zostać zainstalowany jako zależności do KDE, ale pewny nie jestem.

jeśli go nie instalowałeś to spróbuj:

Kod: Zaznacz cały

apt-get update
apt-get install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm

ewentualnie może pomóc

dpkg-reconfigure xserver-xorg
i skonfigurowanie X'ów, możesz sie oprzeć o ten poradnik:
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=492
co prawda Kaka' napisał go pod Free86 ale większość pytań jest podobna.

jeśli nadal nie będzie działać to napisz dokładnie co jest wypisywane jako błąd, najlepiej wklej cały komunikat błędu.
Wilku

Prawda. Wybaczcie. Nie miałem xservera, ale już to naprawiłem, co nie zmienia faktu, że nie chce mi ruszyć. Wydaje mi się, że kłóci się z kartą graficzną. Mam ATI RADEON 9550 i nie wiem jak zainstalować sterownik. Zawsze instalowałem sterownik poprzez 'aplikacje', a teraz trochę psikus. Wnioskuję, iż się kłóci z kartą graficzną na podstawie tego, że jak używam xinit to monitor jakby się dopasowywał, walczył z rozdzielczością, a następnie po dłuższej chwili wraca do stanu poprzedniego gdzie czekają komunikatu błędów... Raz jeszcze proszę o pomoc. Z góry dzięki
velmafia
Member

nie wydaje mi się żeby to była wina karty graficznej, ponieważ X'y powinny się uruchomić na domyślnych sterownikach (chyba nazywają sie ati, jeśli dobrze pamiętam), ale możesz spróbować zainstalować sterowniki i zobaczyć, tu masz link opisujący instalacje:
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=32
polecam sposób pierwszy - z repo, ja tak instaluje i działa bez problemu (mam radka 9600),

potem skonfiguruj jeszcze raz X'y, i zobacz co się dzieje,

jeśli nadal będzie występował problem, to wklej dokładną treść błędu, to wiele pomoże ;)

aloha
Wilku

Masz rację. A więc sterowniki nie pomogły. A to jest to co mi wywala
Fatal sever error
Could not open default font 'fixed'
XIO: fatal IO error 104 (connection reset by peer) on X server ":0.0" after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining
No i powyżej był jeden nonfatal, i niestety nie mam możliwości tego skopiowania, ale wydaje mi się, że on nie był ważny. WIęc raz jeszcze proszę o pomoc. Pozdrawiam
velmafia
Member

coś mi się wydaje że może nie masz zainstalowanych wszystkich pakietów, prawdopodobnie coś z czcionkami, jak mam takie, sprawdź jakie Ty masz zainstalowane:

kamil@localhost:~$ dpkg -l | grep xfont
ii  libxfont1                        1.2.2-1                         X11 font rasterisation library
ii  xfonts-base                      1.0.0-4                         standard fonts for X
ii  xfonts-biznet-100dpi             3.0.0-18                        100 dpi BIZNET ISO-8859-2 fonts for X server
ii  xfonts-biznet-75dpi              3.0.0-18                        75 dpi BIZNET ISO-8859-2 fonts for X servers
ii  xfonts-biznet-base               3.0.0-18                        Standard BIZNET ISO-8859-2 fonts for X serve
ii  xfonts-encodings                 1.0.0-6                         Encodings for X.Org fonts
ii  xfonts-intl-european             1.2.1-6                         International fonts for X -- European
ii  xfonts-terminus                  4.20-5                          Fixed-width fonts for fast reading
ii  xfonts-utils                     1.0.1-1                         X Window System font utility programs

znalazłem też dyskusje na taki temat, może Ci pomoże:

http://www.dug.net.pl/forum/viewtopic.p ... sc&start=0

oraz tu coś też znalazłem, sprawdź:

http://wiki.x.org/wiki/FAQErrorMessages ... 2c04a573a3

aloha
vilkatla

Post autor: vilkatla »

a masz to:

X11-fonts-misc
?
Wilku pisze:nie mam możliwości tego skopiowania
log z bledami = /var/log/Xorg.0.log

edit:
a fakt, u Debiana sie to nazywa xfonts-base...

pzdr
velmafia
Member

vilkatla pisze:a masz to:

X11-fonts-misc
?
witam vilkatla, sprawdziłem u siebie nie ma takiego pakietu (mam repozytoria z testing i sida).

kamil@localhost:~$ apt-cache search X11-fonts-misc
kamil@localhost:~$ apt-cache show X11-fonts-misc
W: Nie udało się odnaleźć pakietu X11-fonts-misc
E: Nie znaleziono żadnych pakietów

w xorgu zamiast tego pakietu jest chyba

xfonts-base
pakiet ten dodałem tam gdzie pisałem o instalacji xorga, więc jeśli Wilku go zainstalował to chyba nie to.
może po prostu brak odpowiednich czcionek, też kiedyś miałem podobnie.

aloha
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Wilku pisze:Masz rację. A więc sterowniki nie pomogły. A to jest to co mi wywala

Cytat:
Fatal sever error
Could not open default font 'fixed'
XIO: fatal IO error 104 (connection reset by peer) on X server ":0.0" after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining

No i powyżej był jeden nonfatal, i niestety nie mam możliwości tego skopiowania, ale wydaje mi się, że on nie był ważny. WIęc raz jeszcze proszę o pomoc. Pozdrawiam
Wilku, tak jak velmafia myślę, że jest to problem z czcionką. Co do sterowników to spróbuj je jeszcze raz zainstalować. Ja także mam Radeona 9550 i nie mam żadnych problemów. Aczkolwiek zawsze instalowałem sterowniki ze strony ati, ale coś w sid'zie nie szło :| No wydajność (przy najmniej u mnie) tych z repo jest gorsza niż tych z ati ale też jest git. Przypomnę jeszcze, że jeśli instalowałeś te sterowniki to powinno Ci zrobić kopię /etc/X11/xorg.conf Więc jakby coś nie działało to masz jeszcze ten pliczek :)

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ