dziwne obciazenie procesora

Ogólne pytania dotyczące systemu
jarman
Beginner

dziwne obciazenie procesora

Post autor: jarman »

Witam!!
Od jakiegos czasu obserwuje sobie stopien obciazenia procesora i co dziwne wydaje mi sie, ze jest ono za wysokie. Przy odpalonym kadu i ewentualnie operze (np. to forum) obciazenie wynosi powyzej 10% a niejednokrotnie przekracza 20%. Nawet zaraz po uruchomieniu systemu procek jest caly czas czyms zajety... Najwiecej zjada Xorg (wspomniane 10-20%, a momentami duzo wiecej), pozniej to juz sa pojedyncze procenty na kadu, conky itp programy uzykowe.
Czy to jest normalne??
soki
Beginner

Post autor: soki »

Raczej normalne tym bardziej że masz Lenny`ego. U mnie na Sid`ie raz po wyłączeniu terminala procek wskoczył na 100% i utrzymywał się aż do restartu systemu. Więc nie panikuj 8-)
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

Po ostatnim update mam tak samo:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=5060

Z tym że u mnie nie wiadomo co zjada, bo żaden proces tyle nie ma...
Awatar użytkownika
BlackEvo

Post autor: BlackEvo »

A jakie srodowisko graficzne? Ja moze podam taka mala ciekawostke.... Uzywam GNOME'a + Beryl - bo ulatwia prace.... Wylaczajac beryl'a przy odpalonych aplikacjach: amarok, gajim, uzycie cpu ~35-40%. Wlaczajac beryla przy tym samym sofcie wartosc spada do 2~5%. Teraz najciekawsze..... uzywam gnome-terminal. Wylacze beryla, chwyce okno terminala i bardzo szybko przesuwajac po pulpicie w kazda strone wykres w gkrellm,'ie odnosnie CPU skacze do... 100%, gdy ta sama operacje wykonam na berylu jest to wartosc MAX 5~6%.

Ogolnie komp chodzi mi jak zyleta mimo iz kilka lat juz ma. Ale tego zjawiska za zadna cholere nie potrafie wytlumaczyc pomimo szukania w necie. Co do xorga, to faktycznie bez wlaczonego beryla zabiera wiecej mocy niz przy wlaczonym [ przynajmniej tak mi podaje htop ]

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ