brak karty sieciowej w systemie

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

1. Po rozpakowaniu pobranego pliku sterownika *.exe, pojawił się katalog z dwoma plikami data1.cab i data2.cab, które każą się rozpakować unshieldem. Po ich rozpakowaniu są m.in. sterowniki *.inf (to w zasadzie skrypt, a nie sterownik) i *.sys. Ale... to nie ma już najmniejszczego znaczenia ;)
2. Sorki, czy Ty jeszcze pamiętasz, co robiłeś kilka dni temu? Przecież zainstalowałeś. Z listingu lspci wynika, że chipsetem Twojej karty jest
fan_debianu pisze:03:0a.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
zatem winieneś zobaczyć jak się instaluje taki sterownik. Realteki występują m.in. jako moduły jądra, zdaje się, że nawet te, które Ty masz, zatem po prostu taki moduł trzeba uruchomić, zamiast kombinować z ndiswrapperem.
Zobacz np. tu:

Kod: Zaznacz cały

http://doc.pld-linux.tares.one.pl/siec_ethernet.html
albo po prostu wrzuć nazwę tej karty do google'a, dostaniesz od groma odpowiedzi. No i skończmy z instalowaniem niewłaściwych sterowników ][ Dodano: 2007-11-03, 09:10 ][/size]
3. Tutaj masz jeszcze jeden link:

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=15764&st=0&p=94362&#entry94362
gdzie wszystko jest w zasadzie opisane, włącznie z linkami do sterowników itd. Powodzenia.
fan_debianu

Post autor: fan_debianu »

Nie wiem czy dobrze pojmuje,piszesz o karcie ethernet, a tą mam wyłączoną w biosie :!: , chodzi mi o karte bezprzewodowa

03:05.0 Network controller: RaLink RT2561/RT61 rev B 802.11g 
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Sorki, ja nie pojąłem. U mnie karta bezprzewodowa określana jest jako ethernet ;) Ale... to i tak nie ma nic do rzeczy, bo ów Ralink, to też Realtek ;) Zobacz sobie na:

http://www.ralinktech.com/ralink/Home/Support/Linux.html
¦ciągnij i tyle. Ewentualnie wróć do swojego wątku sprzed tygodnia.
fan_debianu

Post autor: fan_debianu »

Hej witam ponownie po 7 godzinach walki w koncu mi się udało, zainstalowałem Ralinka, :-) :-) :-) :-) , wszystko ładnie chodzi, ale jest jedno "ale"rano internet mi chodził ładnie, ale po 15 min, zawiesił mi się internet, sprawdzam na Wireless Asistant, wogle kart sieciowych mi nie wykryło(tak jakbym nie miał skonfigurowanego internetu),więc myśle ze od nowa mnie czeka konfiguracja(teraz wiem jak mam u siebie konfigurowac internet :-) ), wyłaczam komp, i po paru godzinach znowu go włączam , i patrze na Wirelesie Assistant wykrywa mi karte sieciowa, i sieci(a wczesniej nie). Moze się czepiam, ale grunt ze działa....Przeszukałem twoje linki co mi dałes pavbaranov , i jeszcze na internecie, pomęczyłem sie , ale warto było :-D , masz u mnie wielkiego plusa :!: :!: :!: Jesli chodzi o pliki *.cab , to doszedłem do tego, i zainstalowałem przez ndiswrappera, ale komunikat był ze "invalid driver", wogóle przez ndiswrappera wykrywała mi niepasujace sterowniki, dopiero Ralink pomógł :-)

P.s Musze przyznać ze warto było tak długo siedziec i kombinować , zeby to skonfigurowac,,mam dużą satysfakcje :!: :!: :!: Coraz bardziej mi sie ten system podoba, a szczególnie trudy jego rozwiązywania problemów..uwielbiam siedziec i szukac rozwiązania problemu :mrgreen: Jeszcze raz dziękuje.Thanks very much ;-)
ODPOWIEDZ