[SEMI-SOLVED]zmienna DISPLAY dla root'a

Wszystko Off Topic
dracorp

[SEMI-SOLVED]zmienna DISPLAY dla root'a

Post autor: dracorp »

Witam
Domyślnie w debianie zmienna DISPLAY jest nieustawiona dla root'a. Trzeba ją wyeksportować(złe) lub przed każdym poleceniem pisać(żmudne aczkolwiek rzadko używa się takich programów). Eksportowanie tej zmiennej odpada bo niektóre skrypty działają mi zależnie właśnie od tej zmiennej (np. konfiguracja kernela). Macie pomysł jak to zrobić by root też miał ustawioną tą zmienną pod Xami, a w konsoli nie.
Na spokojnie sprawdzę sobie jak to jest rozwiązane w gentoo, bo jeśli pamięć mnie nie myli to tam to tak właśnie działało.
Coś takiego

Kod: Zaznacz cały

su -c echo $DISPLAY user
też odpada
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

nie chodzi przypadkiem o polecenie

Kod: Zaznacz cały

xhost +
?? (oczywiście jako root). osobiście wole jednak używać sudo do programów które wymagają uprawnień roota.
dracorp

niet to nie to, xhost'a uruchamiam z poziomu użytkownika.

edit:No i masz rację przez sudo zmienna DISPLAY jest dziedziczona. Ale dalej to nie to....
Lorenzo
Beginner

Post autor: Lorenzo »

Użyć gksu lub kdesu ?
dracorp

Lorenzo pisze:Użyć gksu lub kdesu ?
Przerost treści nad formą :)
su lub sudo wystarcza, po za tym te programy uruchamia się tylko pod Xami.
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

Można po prostu w /etc/profile albo w .bashrc dla roota. Tylko musisz napisać warunek, który wykrywa, że to X-y, być może wystarczy testować TERM, ale nie ćwiczyłem tego...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Jak x'y są uruchomione to w /tmp jest plik .X0-lock (.X1-lock dla drudiej sesji X itd). Mozna napisać skrypt który sprawdzi czy plik /tmp/.X?-lock istnieje i ustawi co trzeba.
dracorp

O zmiennej TERM nie pomyślałem. Pytanie tylko na ile jest ona pewna.
W sumie to dodatkowo warunki, ale na jej podstawie można już ustawić DISPLAY.

edit
Ostatecznie dałem sobie spokój z DISPLAY dla root'a sprawdzam zmieną TERM.
ruun pisze:Jak x'y są uruchomione to w /tmp jest plik .X0-lock (.X1-lock dla drudiej sesji X itd). Mozna napisać skrypt który sprawdzi czy plik /tmp/.X?-lock istnieje i ustawi co trzeba.
W sumie tak ale pod terminalem to odpada. X'y są odpalone ale wówczas zmienna DISPLAY nie powinna być ustawiona. Jak na razie najlepiej się sprawdza zmienna TERM.
Próbowałem się doszukać w jaki sposób zrobione to jest w gentoo ale niestety kicha. Zbytnio nie wiem gdzie tego szukać. Możliwe, że wystarczy podczas logowania sprawdzić kilka warunków i na podstawie nich ustawić tą zmieną. Jak na razie dla mnie SOLVED.
ODPOWIEDZ