Pierwszy post, pierwszy linux, pierwszy krok ale jakże ważny.
Po 10 latach windows-a chyba przyszła pora i na mnie. Pobrałem debiana "sarge" jakoś pod koniec zeszłego roku - 2xDVD. I tak od tamtej pory płytki kurzyły się bez celu. Albo raczej miałem jakąś zapore, że nie wiem jak sie do tego zabrać. Z drugiej strony pujście na łatwizne i wrzucenie do napedu cd z ubuntu to nie moje klimaty. Yeah

Jakoś cąłkiem przypadkowo przeczytałem tutorial z waszego forum. A przed paroma dniami powróciły do mnie wnętrzności nieużywanego już serwera. Stał sie on więc po drobnych modyfikacjach bazą do przyszłych testów. Po analizie wymagań systemu stwierdziłem, że sie nada:
-Intel 800
-3x128MB
-HDD 4GB
-DVD
-RIVA 32MB
-Dzwięk AC97
-Klaw./Mysz/PS2
-LAN RTL8139
Instalacja przebiegła dość hmmm łopatologicznie. W zasadzie, nie wiem czego sie ludzie obawiają, gdy jedynymi nowymi rzeczami będzie ustawienie paru haseł i posługiwanie się komendami typu: apt-get install czy aptitude

Swoja drogą apt jest rewelacyjny

Przy pierwszym zobaczeniu na "oczy dwa" trybu graficznego szokeee ! radość, a jednocześnie rispekt

Na razie nienaturalne dla mnie jest nawet ułożenie katalogów. No wiecie \home\user\desktop zamiast C: hehe. Dalej jednak bardzo prosiłbym was o pomoc.
Interesuje mnie jak, a jest mi to na tym etapie wiedzy niezbędne. Mieć możliwość instalowania czego tylko chce pod gdm. Oczywiście możliwość logowania na root-a została wyłączona.
Bo jak wy to robicie ... jesteście sobie na normalnym koncie i nagle potrzeba jest wam cos zainstalować. No własnie co dalej? Trzeba wylogować ? ale jak zaloguje na root to nie mam graficznego? a to takie troche bez sensu linijka po linijce. Pomóżecie?