Bootowanie instalatora debiana z cd

Pomoc dotycząca instalacji systemu
k0szalek

Bootowanie instalatora debiana z cd

Post autor: k0szalek »

Witam, pobrałem wczoraj Debiana, za 4 razem udało mi sie pobrac bo ciagle stawalo pobieranie, zadowolony ze wkoncu sie udalo nagralem obraz na plyte. Bootowanie z płyty w biosie mam włączone i działa ale sie płyta niebootuje, tzn chyba próbuje sie bootować ale wyskakuje "DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER" po czym przechodzi do dysku c i ładuje mi sie windows. Sumy kontrolne sie zgadzają. Bardzo chcialbym miec linuxa, prosze o pomoc.
olka

Post autor: olka »

Jak sam widzisz - zwalona plytka: na pewno nagrales ja jako obraz?
k0szalek

Tak, nagralem jako obraz, 2 razy nagrywalem, najpierw w nero potem w alcoholu 120%. Nagrywalem na plycie cd-rw, czy jest róznica czy na cd czy cd-rw?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

różnicy nie ma czy cd-rw czy cd-r. sprawdziłes przed nagraniem sumy kontrolne obrazu czy dobrze obraz się ściągnął ?
k0szalek

Tak sprawdzalem MD5 Sum i sie zgadza, próbowalem uruchomic na komputerze siostry i to samo sie dzieje czyli cos z płytą tylko niewiem co :/

A z dyskietki startowej można ten instalator jakos uruchomic (tak jak to ma miejsce przy instalacji win98)?

Debiana pobrałem stąd: http://cdimage.debian.org/debian-cd/4.0 ... e-CD-1.iso
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

No cóż to już trzeci tydzień z rzędu jak wstawili zwaloną płytę, no ręce opadają. Gdzie to można zgłosić?
k0szalek

możliwe ze to ich wina ale wczesniej ściągnąłem debiana netinstall i niby sie zbootowal ale po chwili wylaczyl...
Awatar użytkownika
Matius

Post autor: Matius »

k0szalek pisze:A z dyskietki startowej można ten instalator jakos uruchomic (tak jak to ma miejsce przy instalacji win98)?

Kod: Zaznacz cały

2.6 Czy mogę pobrać i zainstalować Debiana bezpośrednio z Internetu?

Tak. Możesz zainicjować system instalacyjny Debiana z zestawu plików, który możesz pobrać z naszego serwera FTP i jego serwerów lustrzanych. 

Możesz pobrać mały plik z obrazem płyty CD, utworzyć z niego płytę startową, zainstalować z niej system podstawowy, a resztę poprzez sieć. Aby uzyskać więcej informacji zobacz [url]http://www.debian.org/CD/netinst/[/url].

Kod: Zaznacz cały

Możesz także pobrać pliki z obrazami dyskietek, utworzyć z nich dyskietki startowe, uruchomić procedurę instalacyjną, a resztę Debiana pobrać poprzez sieć. Aby uzyskać więcej informacji zobacz [url]http://www.debian.org/distrib/floppyinst[/url].
Więcej tutaj
ODPOWIEDZ