Witam,
właśnie dostałem maszynę na której stroi czysty debian 4.0 oraz drugą na której jest serwer www i poczty ( postfix) na debiane 3.1
Zastanawia mnie co powinnienem skopiować ze starej maszyny na nową aby zachować wszystkich userów ich ustawienia i pocztę ?
Mógłby mi ktoś pomóc.
Przej
W zasadzie, oprócz katalogów domowych, tylko pliki z /etc/postfix i plik konfiguracyjny apache'a (jeśli to apache ;-)) + ewentualnie /etc/passwd /etc/shadow i /etc/group, żeby zachować ustawienia użytkowników.
Resztę proponuję zainstalować od nowa. Z apache'm trzeba czujnie konfigurować, bo np. w Debianie 4.0 (Etch) apache2 jest wersją 2.2, a w 3.1 było 2.0 - to generuje pewne zamieszanie, jeśli nie masz szczęścia ;-)
Resztę proponuję zainstalować od nowa. Z apache'm trzeba czujnie konfigurować, bo np. w Debianie 4.0 (Etch) apache2 jest wersją 2.2, a w 3.1 było 2.0 - to generuje pewne zamieszanie, jeśli nie masz szczęścia ;-)
Mi ruszył ;-) Nawet sam byłem zdziwiony... Może zresztą mu pomagałem, ale nie pamiętam, więc poprawka (jeśli była) musiała być trywialna...
Pamiętam, że całe przejście z Sarge na Etch przeszło prawie bezboleśnie, co mnie przyjemnie zaskoczyło. Jedyne dwie rzeczy, w których musiałem grzebać, to był właśnie apache i shorewall, który zmienił się dość mocno i trzeba było zrewidować całą konfigurację...
Pozdrawiam
Pamiętam, że całe przejście z Sarge na Etch przeszło prawie bezboleśnie, co mnie przyjemnie zaskoczyło. Jedyne dwie rzeczy, w których musiałem grzebać, to był właśnie apache i shorewall, który zmienił się dość mocno i trzeba było zrewidować całą konfigurację...
Pozdrawiam