Opierając się na forumowym faq zamontowałem sobie partycje windowskowe na debianie. Zaraz po instalacji wszystko działało super, ale po ponownym uruchomieniu komputera nie miałem już do nich dostępu (nawet po zalogowaniu jako root).
Error opening partition device: Urządzenie lub zasoby zajęte
Failed to startup volume: Urządzenie lub zasoby zajęte
Failed to mount '/dev/sda1': Urządzenie lub zasoby zajęte
Mount is denied because the NTFS volume is already exclusively opened.
The volume may be already mounted, or another software may use it which
could be identified for example by the help of the 'fuser' command.
Ponieważ nie mam uruchomionego Windowsa, nie wiem, jakie aplikacje mogą używać tych partycji, a składni komendy "fuser" jeszcze nie rozumiem (debiana mam od kilku dni).
Pokaz plik /etc/fstab.
Genaralnie jezeli chesz montowac prtycje ntfs to polecam do tego program "ntfs -3g" (nie ma zadnego problemu z zapisam na zamontowanej partycji przy uzyciu tego programu)
pdabrowsky pisze:dla dyskow sda1, sda2, sda3 zmien te zera (<pass> czyli ostatnie) na kolejno cyfry: 3,4,5
Tak jak masz przy sda6 1 (jedynke) i przy sda7 2 (dwojke)
Zrobiłem tak, jak napisałeś, ale nic to nie daje. Wciąż wygląda to tak, jakby system mimo zalogowania w konsoli jako root, nie wykrywał mnie jako niego. We właściwościach folderu, gdzie zamontowałem partycje pisze:
[ Dodano: 2007-10-18, 22:58 ]
pozmieniałem nawet ustawienia chmod, ale kiedy zmieniłem do folderu głównego partycji, podobne komunikaty otrzymywałem dla podkatalogów :/