Heja mam takie pytanie...mianowicie musze sobie zainstalowac win2003server...obecnie mam juz zainstalowanego linucha(debian ofc ) i winXP...moim boot loaderem jest grub...wiem ze jak zainstaluje winde to mi nadpisze mbr i zainstaluje swojego boot loadera..i zapewne nie bede mial juz bezposredniego dostepu do linucha...
Mam plytke z Debian gnu/linux 4.0 etch ktora byla dodana do linux magazine...ale obecnie siedze na lennym...wienc pytanie moje brzmi czy z ta plytka dam sobie rade zainstalowac jeszcze raz gruba (tak zeby w menu byl win2003serv) i jak mam to zrobic?...widzialem /boot/grub/menu.list i miejwiencej wiem co sie tam dzieje..ale jak to zrobic tak zeby wrzystko bylo ok...poki ktos mi nie odp...bede czekal z instalka 2003serv bo nie chce siedziec tylko na windzie..za bardzo mi sie spodobal linuch...
Dzieki za wrzelkie mozliwe podpowiedzi/odpowiedzi
hmm a jak nie mam zadnego liveCD? mam tylko tego debiana...jestem na obczyznie(szkocja) i nie mam mozliwosci zdobycia...a na sciaganie nie mam czasu mam 48h na zainstalowanie i skonfigurowanie go na zajecia..:/ ..dopiero w przyszlym semestrze bedzi linux..:P..mam ze soba slacka tylko jeszcze i fedore..i nie mam nic wiencej..jakas podpowiedziec w jakiej kolejnosci powinienm dzialac?
Można jeszcze odzyskać gruba za pomocą normalnej płyty instalacyjnej i trybu: rescue http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=9308#9308 Ja z tej metody jeszcze nie korzystałem więc nie daje gwarancji że zadziała
ok czyli poprostu robie rescu wchodze do /boot/grub/menu.list i tam dodaje nowa poartycje dla windy?i zapisuje i oki?zgodnie z tym co kaka mowi...czy powinno juz cos tam byc na temat nowego windowsa?
Będziesz musiał ręcznie dopisać odpowiedni wpis dla Win2003. Ale mając już tam WinXP wystarczy że analogicznie dopiszesz Win2003 zmieniając tylko oznaczenie partycji.