[+]Instalacja Lenny.Brak opcji Partition disk...

Pomoc dotycząca instalacji systemu
qic

[+]Instalacja Lenny.Brak opcji Partition disk...

Post autor: qic »

Witam,
Wczoraj ściągnąłem Debiana 4.0 Testing (debian-testing-i386-CD-1.iso z http://cdimage.debian.org/). Oczywiście zaraz po ściągnięciu postanowiłem go zainstalować. Pomyślałem, że na początek na maszynie wirtualnej. Podczas instalacji napotkałem jednak problem, z którym nie spotkałem się podczas instalacji wersji Debian 4.0 Stable (debian-40r1-i386-CD-1.iso). Mianowicie podczas instalacji nie widzę możliwości partycjonowania dysku (partition disc), nie widzę także możliwości zainstalowania Gruba lub Lilo (Install the GRUB bood loader on a hard disc) (Install the LILO bood loader on a hard disc) oraz innych kroków instalacji, które napotkałem przy instalacji Debiana Stable.
Jedyną rzeczą jaka przyszła mi na myśl to instalacja Debiana Stable i zrobienie apt-cdrom add dla płyty z Debiana Lenny i następnie aptitude dist-upgrade. Kolejno wrzucenie adresów repozytoriów dla Lenny i pobieranie pakietów potrzebnych programów. Rozwiązanie takie jednak mnie nie zadowala.
Proszę was o pomoc w moim problemie. Co powinienem zrobić aby od razu instalować Debiana w wersji Testing?
Poniżej wrzucam Print Screena:
Obrazek
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

uruchom instalcje w trybie eksperta
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

Te możliwości pojawią się w miarę toku instalacji tzn, dla przykładu najpierw musisz wybrać "wykryj dyski" i dopiero kiedy je wykryje pojawi się opcja "partycjonuj dyski" itd. Rób po prostu po kolei poczynając od wyboru klawiatury i języków...
qic

Panowie, Niestety nie pomaga. Może przedstawię to, jak przechodzę przez proces instalacji:

1. Wkładam płytę do napędu i robię reboot,
2. F1, F3,wpisuję expert i daję enter,
3. Wybieram język: English, Territory or area: United Kingdom, Keymap: Polish,
4. Dochodzi do: Scaning CD-ROM. Trwa to góra 10 sekund,
5. Następnie default network hardware, daję: No Ethernet Card,
6. Configure the network. Jako, że nie wybrałem karty sieciowej podaję tylko nazwę hosta (pozostawiam domyślną nazwę: debian),
7. Change debconf priority, wybieram: medium,
8. Check the CD-ROM. Skanowanie płyty trwa jakieś 5 min,
9. Pojawia się prośba o włożenie płyty bootowalnej systemu. Płyta znajduje się w napędzie, jednak czasami (bo próbę instalacji wykonywałem kilka razy) wysuwam tackę i wsuwam na nowo. Instalator łyka płytę (dalej leci scanning CD-ROM - punk 11)
10. Detecting hardware PCMCIA. Nie podaję żadnej wartości, gdyż nie posiadam gniazda PCMCIA.
11. Leci scanning CD-ROM. Trwa to około 5 min.
12. Save debug logs, wybieram: /mnt
13. Dalej mogę tylko wykonać kroki poprzednie oraz 2 ostatnie: Execute a shell oraz Abort the instalation

...i ogólnie lipa , nie wiem co robić. Dają Execute a shell i zastanawiam się, czy jakoś z tego poziomu da się zainstalować system i partycjonować dysk. Chciałbym dodać, że próbuję instalować system tak jak mówią: Yampress oraz tanatos. Próbuję także wybierać każdy krok z osoba i nic. Próbowałem także instalacji w trybie graficznym, co oczywiście nic nie zmieniło.

Jakiekolwiek pomysły? Będę wdzięczny za każdą pomoc.
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

Ja również wczoraj pobrałem debian-testing-i386-kde-CD-1.iso i przy instalacji nie wykrywa w ogóle kart sieciowych, sprawdzałem zarówno u siebie (nigdy wcześniej nie było problemów) jak i kolegi. To już chyba 3 czy 4 raz jak są takie problemy z tymi płytami. Ciężko trafić na sprawny instalator, chłopaki chyba na odwal się robią te obrazy. Także nie dziwiłbym się że coś nie działa. Proponowałbym jeszcze płytkę netinstall (tutaj tylko raz zdarzyło mi się że instalator był zwalony).
qic

Dzięki wszystkim za pomoc. Kombinowałem i w ostateczności pobrałem wersję netinst, zainstalowałem Base system i teraz zabieram się za konfigurację i doinstalowywanie potrzebnych pakietów. Problem rozwiązany :)
ODPOWIEDZ