[+] Ustawianie domy

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
ms-trex
Beginner

[+] Ustawianie domyślnych aplikacji w GNOME

Post autor: ms-trex »

Mam problem taki że niektóre typy plików otwierają mi się w innych aplikacjach niż powinny. Tak wiem prawym na plik i otwórz za pomocą, ale u mnie to nie działa w takim sensie że nautilus się wywala:

Kod: Zaznacz cały

Gtk-ERROR **: file /tmp/buildd/gtk+2.0-2.12.0/gtk/gtkliststore.c: line 1677 (gtk_list_store_compare_func): assertion failed: (VALID_ITER (&iter_b, list_store))
aborting...
Przerwane
Może ktoś wie jak to naprawić bo pomijając to o czym pisze jest to dość poważny błąd gnome bo wywala się zawsze gdy wybieram właściwości większości plików.
Zatem chciałem ustawić domyśle aplikacje na sztywno nie za pomocą automagicznych ustawień ale w plikach. Tak więc wygoglowałem że w katalogu ~/.local/share/applications trzeba zrobić plik defaults.list o zawartości np.:

[Default Applications]
application/pdf=evince.desktop
text/html=epiphany.desktop
text/plain=gedit.desktop
image/jpeg=eog.desktop
image/png=eog.desktop
text/xml=gedit.desktop
I faktycznie jeśli zmienię z evince.desktop na np. gedit.desktop to otwiera nie w evince a w gediet. Super sprawa sobie myślę to samo chciałem zrobić dla plików mp3 ale nie działa ustawiam:

audio/aac;audio/mp4;audio/mpegurl;audio/vnd.rn-realaudio;
audio/vorbis;audio/x-flac;audio/x-mpegurl;audio/x-ms-wma;
audio/x-musepack;audio/x-oggflac;audio/x-pn-realaudio;
audio/x-scpls;audio/x-speex;audio/x-vorbis;audio/x-wav;
video/x-ms-asf;audio/x-mp3;audio/mpeg=amarok.desktop
I dalej otwiera mi w tym w czym otwierał wcześniej. Gdzie gnome trzyma te wszystkie ustawienia w czym ma co otwierać, jak ustawić domyślne aplikacje za pomocą mime type?

Edycja:
Już sobie poradziłem. W pliku ~/.local/share/appilations/mimeinfo.cache wywaliłem programy, których mime nie chciałem żeby obsługiwały.
ODPOWIEDZ