Gaim jakiś czas temu wyewoluował w pidgina i zostałem bez ulubionego komunikatora.
Najbardziej brakuje mi wersji gaim-text (to było wszystko to, co w gaim, ale pod konsolą)
Szukam jakiegoś zastępstwa ponieważ pidgin nie ma takiej funkcji (lub nie zdołałem jej znaleźć). Zmuszenie lennego do zainstalowania starego gaima, pewnie jest możliwe, ale wiem jakie bedę miał schody z zaleznościami. Wracać do etcha a może i do sarge nie za bardzo moge bo inne rzeczy nie pójdą. No ale dość marudzenia
Szukam multikomunikatora koniecznie wspierającego gg, tlen, google-talk i w miarę możliwości jabbera, który działa zarówno pod konsola jak i w X-ach. (tutaj w ostateczności mogłoby być takie rozwiązanie, że otwieram go w xterm)
Możecie jakiś doradzić?
gaim-text poszukuje odpowiednika (multikomunikatora z gg)
Re: gaim-text poszukuje odpowiednika (multikomunikatora z gg
Do X'ów: GajimDominik pisze:Gaim jakiś czas temu wyewoluował w pidgina i zostałem bez ulubionego komunikatora.
Najbardziej brakuje mi wersji gaim-text (to było wszystko to, co w gaim, ale pod konsolą)
Szukam jakiegoś zastępstwa ponieważ pidgin nie ma takiej funkcji (lub nie zdołałem jej znaleźć). Zmuszenie lennego do zainstalowania starego gaima, pewnie jest możliwe, ale wiem jakie bedę miał schody z zaleznościami. Wracać do etcha a może i do sarge nie za bardzo moge bo inne rzeczy nie pójdą. No ale dość marudzenia
Szukam multikomunikatora koniecznie wspierającego gg, tlen, google-talk i w miarę możliwości jabbera, który działa zarówno pod konsola jak i w X-ach. (tutaj w ostateczności mogłoby być takie rozwiązanie, że otwieram go w xterm)
Możecie jakiś doradzić?
Do konsoli: EKG2
Tego używam i to jest godne polecenia.
Tak stawiam duże wymagania - no bo do niższych to sam znalazłem...
Po prostu mam dość 1001 aplikacji a później ucz się, która jakie ma skrypty.
Popróbuje z tym EKG2, ale z tego co pamiętam w repo dla lennego było tylko ekg.
Powiedzmy, ze na razie działanie w X-ach ograniczę do działania w xterm lub inszym terminalu - czy to jakoś zwiększa wybór multikomunikatorów?
P.S. Pidgina używam na razie i zastanawiam się nad powrotem do kadu
Może jednak schody ze starym gaimem są najłatwiejsze?
Powiedzmy, ze na razie działanie w X-ach ograniczę do działania w xterm lub inszym terminalu - czy to jakoś zwiększa wybór multikomunikatorów?
w faq pisze jak instalnac EKG2...Dominik pisze:Tak stawiam duże wymagania - no bo do niższych to sam znalazłem...
Wygląda na to, że znalazłem nową wersje gaim-text Po zmianie nazwy Gaima, ta część nazywa się finch, (jest już w repo). Finch używa tych samych bibliotek co Pidgin, mało tego współdzieli z nim listę kont, haseł i kontaktów (to plus w stosunku do gaim-text)
Na szczęście wygląd i obsługa (skróty klawiaturowe) pozostały. Osobiście polecam tego typu aplikacje, tylko jeśli ktoś spróbuje odpalić to w gnomowej konsoli radzę wyłączyć wszystkie skróty terminala, mnemoniki itp.
reszta tutaj (eng)
Na szczęście wygląd i obsługa (skróty klawiaturowe) pozostały. Osobiście polecam tego typu aplikacje, tylko jeśli ktoś spróbuje odpalić to w gnomowej konsoli radzę wyłączyć wszystkie skróty terminala, mnemoniki itp.
reszta tutaj (eng)