Problem z polskimi czcionkami

Ogólne pytania dotyczące systemu
Ixnay

Problem z polskimi czcionkami

Post autor: Ixnay »

Witam!
Otóż mam pewien problem z ogonkami .
Zasadniczo instalowałem je wg poradnika (nie wiem czy nawet nie tego na tej stronie).
W iceweasel , konsoli , edytorach polskie znaki występują.
Gorzej jest np gdy odpalam takiego dselecta , lub łącze się przez ssh z kontem shellowym na uczelni a tam uruchamiam ekg. Pod windowsem ekg wygląda ok więc wina nie leży po stronie serwera.

Byłbym wdzięczny za poradę
pozdrawiam
siewiex

Post autor: siewiex »

Brak polskich znakow znaczy ze nie mozesz ich pisac? czy, ze poprostu ich nie ma? Jezeli tylko nie mozesz pisac po polsku to sprawadz czy w ustawieniech X-ow masz zadeklarowna polska klawiature. Znaczy w sekcji o klawiaturze powienienes miec napisane pl ;-)
Ixnay

Post autor: Ixnay »

Chodziło mi o to że ich nie ma, tzn wyświetlają się krzaki. A co za tym idzie pisać też nie mogę.
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

Ixnay pisze:Chodziło mi o to że ich nie ma, tzn wyświetlają się krzaki. A co za tym idzie pisać też nie mogę.
Przy instalacji Debian ustawia obecnie stronę kodową UTF-8, chyba że wymusisz inaczej. To się może gryźć z innymi ustawieniami. Możesz też mieć stare ustawienia z poprzedniej wersji Debiana, w X-ach coś nagrzebane itd. itp. za mało danych, żeby skutecznie pomóc. Możesz zacząć od dpkg-reconfigure locales...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ