Generator xorg.conf

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Kas
Beginner

Generator xorg.conf

Post autor: Kas »

Jak wygenerować optymalny xorg.conf? Chcę mieć wsparcie do karty graficznej (Intel GMA X3100), tylko jedną rozdzielczość, odpowiednią głębię itp. Domyślne wygenerowany xorg.conf nie działa poprawnie i nie chce mi się wszystkiego poprawiać. Zainstalować Ubuntu i skopiować ustawienia? ;) Tamtejszy xorg.conf działa u mnie dobrze/
kakadu

Post autor: kakadu »

W gentoo było takie fajne narzędzie do konfiguracji xorg. Tylko żebym pamiętał jak się to nazywało...

Jeśli chcesz mieć tylko jedną rozdzielczość po prostu usuń w nano/vim/gedit/kwrite, czy czymkolwiek sobie wymyślisz i usunąć te linijki odpowiedzialne za inne głębie i rozdzielczości.

Jest to proste i szybkie
Kas
Beginner

Ujmę to tak: na GMA 900 w xorg.conf było tak strasznie dużo błędów, że najpierw nie działały X'y, potem były jakieś dziwaczne rozdzielczości, częstotliwości, głębie kolorów i w reszcie brak wparcia. Jedyne naprawde skuteczne rozwiązanie to usunięcie xorg.conf. Wtedy X.org sam wykrywa poprawne ustawienia, ale nie mam wtedy polskich znaków (pomaga setxkbmap pl) i nie mam wsparcia 3D.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

spróbuj tego xorg.conf z ubuntu. nic się nie stanie najwyżej X nie wystartują
Kas
Beginner

Właśnie zaraz swpradzę czy Live CD Xubuntu też sobie generuje poprawnexorg.conf. Jeżeli tak to na pen drive i potem wrzucę do siebie. Nie chce mi się za każdym razem robić "setxkbmap pl", a poza tym wsparcie 3D może się kiedyś przydać.
nightwish86

Post autor: nightwish86 »

istnieje takie coś jak kxgenerator
Kas
Beginner

Jest wersja na GNOME/XFCE napisana GTK?
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Kas, zainstalujesz, użyjesz i wywalisz razem z bibliotekami QT
ODPOWIEDZ