Generator xorg.conf
Generator xorg.conf
Jak wygenerować optymalny xorg.conf? Chcę mieć wsparcie do karty graficznej (Intel GMA X3100), tylko jedną rozdzielczość, odpowiednią głębię itp. Domyślne wygenerowany xorg.conf nie działa poprawnie i nie chce mi się wszystkiego poprawiać. Zainstalować Ubuntu i skopiować ustawienia?
Tamtejszy xorg.conf działa u mnie dobrze/

W gentoo było takie fajne narzędzie do konfiguracji xorg. Tylko żebym pamiętał jak się to nazywało...
Jeśli chcesz mieć tylko jedną rozdzielczość po prostu usuń w nano/vim/gedit/kwrite, czy czymkolwiek sobie wymyślisz i usunąć te linijki odpowiedzialne za inne głębie i rozdzielczości.
Jest to proste i szybkie
Jeśli chcesz mieć tylko jedną rozdzielczość po prostu usuń w nano/vim/gedit/kwrite, czy czymkolwiek sobie wymyślisz i usunąć te linijki odpowiedzialne za inne głębie i rozdzielczości.
Jest to proste i szybkie
Ujmę to tak: na GMA 900 w xorg.conf było tak strasznie dużo błędów, że najpierw nie działały X'y, potem były jakieś dziwaczne rozdzielczości, częstotliwości, głębie kolorów i w reszcie brak wparcia. Jedyne naprawde skuteczne rozwiązanie to usunięcie xorg.conf. Wtedy X.org sam wykrywa poprawne ustawienia, ale nie mam wtedy polskich znaków (pomaga setxkbmap pl) i nie mam wsparcia 3D.
-