Witam. Zaczne od tego ze instalowalem debiana wersja sieciowa i zaznaczylem ze ma sie zainstalowac tryb graficzny, instalacja przebiegala bez problemu, zaczal pobierac pakiety z internetu od interfejsu i gdy pobral dalej nic nie robil, komputer nie zawiesil sie bo moglem sie przelaczac miedzy konsolami, w jednej byl proces pobierania paczek ktory sie zakonczyl i zatrzymal...nic dalej nie robil.
Wiec zaczalem instalke od nowa zgodnie z poradnikiem http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=492
Przebiegla bez problemu. Nastepnie zabralem sie za interfejs gnome'a. Wszystko szlo pieknie, bez problemu sie skonfigurowalo, ale gdy przyszlo do start x to pojawil sie blad Fatal server error: no screens found. Stwierdzilem ze pewnie mam zle ustawione PCI, wiec zaczalem probowac rozmaite kombinacje i niestety nadal bylo to samo. Karte graficzna mam Ati Radeon X800GTO. Wiec zdecydowalem odpalic grafike na sterowniku vesa, wiec wpisałem azmiast ati vesa i dalej to samo. Zmienilem konfiguracje na PCI:5:0:0 i jakby wystartował ale niestety lcd zgasł jakby byla za duza rozdzielczosc czy odswierzanie...niestety prawdpodobnie wiesza sie tez sam komputer bo ctrl+alt+del nie przynosi skutku, rowniez jak nacisne capslock to dioda sie nie zapala. Wiec rbie reset i po restarcie dalej to samo. Nie wiem jak przejsc w tryb tekstowy...bo trybb sibgle user tez nie dziala.
Wogole jest mozliwe odpalenie na karcie ATI tego trybu graficznego? Bo ja mam kolejna dystrubucje ktora nie dziala w trybie graficznym (fedora tez nie dziala).
Prosilbym o pomoc jak dojsc do trybu tekstowego by wyeytowac xorg.conf no i jak skonfigurowac to by dzialalo w trybie graficznym.
Problem z uruchomieniem trybu tekstowego i instalacja gnome
-
- Senior Member
Którego debiana? Czy jakikolwiek livecd Ci chodzi? ¦ciągnij np. obraz z sidux.com albo np. mandrivę one, albo (k)ubuntu, knoppiksa, czy cokolwiek co jest w miarę świeże. Chodzi? Na temat samej karty ATI - nie wiem, czy Twojej - nawet na tym forum było, więc "szukaj" i do dzieła. Bez trybu graficznego zainstalujesz debiana, jeśli nie zaznaczysz, że chcesz mieć graficzne ustrojstwa, a zatem zainstalujesz sam "system bazowy" (jeśli dobrze pamiętam, tak się nazywa ta opcja. Potem trzeba doinstalować isky, oraz to co tam chcesz np. gnome'a.
Instalowałeś debiana z netinstall tak? Zatem podczas instalacji jak się będzie pytał czy użyć jakichś lustrzanych serverów czy coś to się nie zgadzaj, potem jak się będzie pytał co zainstalować to zaznaczasz tylko system bazowy. Robisz reboot i zgodnie z poradnikiem kaki:
a) dodajesz wpis do sources.list
Zmieniasz testing na sid jak wolisz. Robisz apt-get update potem apt-get upgrade.
b) Instalujesz x server
c) Z tego co w necie zdążyłem wyczytać to twoja karta chyba jest wspierana przez otwarte sterowniki, zatem dajesz:
d) Dalej instalujesz środowisko graficzne:
Lub gnome-core jak wolisz
I robisz reboot, logujesz się w terminalu i dajesz start x. Jak się odpali to potem instalujesz gdm, jak nie wstanie to szukaj poradnika jak skonfigurować xorga dla monitora lcd bo nie mam pojęcia.
a) dodajesz wpis do sources.list
Kod: Zaznacz cały
deb [url]http://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] testing main non-free contrib
b) Instalujesz x server
apt-get install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
apt-get install libgl1-mesa-dri libglu1-mesa mesa-common-dev mesa-utils xlibmesa-dri xlibmesa-glu freeglut3
apt-get install gnome
I robisz reboot, logujesz się w terminalu i dajesz start x. Jak się odpali to potem instalujesz gdm, jak nie wstanie to szukaj poradnika jak skonfigurować xorga dla monitora lcd bo nie mam pojęcia.