Czasami zdarzają się dziwne zwisy serwera. Tzn serwer działa ale nie można ani go pingować ani go wogóle nie widać. Po chwili znowu jest dostępny... w messages mniej więcej w tym czasie mam takie logi:
Oct 2 18:28:28 venturi kernel: eth0: Promiscuous mode enabled.
Oct 2 18:28:28 venturi kernel: eth2: Promiscuous mode enabled.
Oct 2 18:28:51 venturi kernel: eth0: Promiscuous mode enabled.
Oct 2 18:28:51 venturi kernel: eth2: Promiscuous mode enabled.
Oct 2 18:48:44 venturi kernel: eth0: Promiscuous mode enabled.
Oct 2 18:48:44 venturi kernel: eth2: Promiscuous mode enabled.
Czym to może być spowodowane?
Wyczytałem że możliwe że jest to poprostu pad sieci ze względu na przeciążenie... i tu pytanie jak sprawdzić aktualne obciążenie łącza? i wogóle jak temu zapobiec?
Outlaw, miałem coś podobnego, błąd był na routerze, gdzie dwa serwery korzystały jednocześnie z tego samego ip. Problem polegał na tym, że serw stawał się niedostępny, a za jakieś pół godziny dalej wszystko normalnie. pod innym ip wszystko grało. To taka wskazówka...
No u mnie karty mają na sztywno przypisane IP ;/ są one z puli z usługi DSL. Jednak sieć ogólna dla ludzi jest z puli 192.168.0.0/24 którą obsługuje jeden serwer i jest drugi który obsluguje siec lokalna w firmie i jedna z pracowni ma rowniez pule 192.168.0.0/24. Jednak myślę że jedno z drugim nie powinno mieć nic wspólnego ze sobą?
Przeciążenie sieci odpada, bo 2 dni monitorowałem ją i nawet wieczorem nie było specjalnego przeciążenia łącza więc to też trzeba wykluczyć. Macie pomysł co jeszcze może być?