1. samodzielna instalacja debiana
1. samodzielna instalacja debiana
Nie dawno kupilem sobie w USA nowego lapka z Vista. Chcialbym teraz zainstalowac sobie debiana. Na starym lapku debiana instalowal mi kumpel, z ktorym teraz nie mam kontaktu(wyjechal do austrii). Dlatego tez chcialbym zapytac Was jak sie za to zabrac?? Narazie mam wydzielona jedna partycje, na ktorej jest vista i wszystkie sterowniki. Na ile partycji podzielic dysk przy instalacji debiana i czy sterowniki, ktorych nie mam niestety na zadnych plytkach lepiej zgrac sobie na cd zanim zaczne to wszystko?? Od czego w ogole zaczac instalacje debiana?? dzieki za wszelkie rady i za wyrozumialosc
Jesli masz jakiegos kompa z netem pod ręką to spoko.
Jeśli nie to radził bym zostawić sobie wrazie czego Viste że moc z niej sciągnąc stery itp.
Co do partycji to wystarcza minimalnie dwie. Na SWAP i system.
SWAP:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=SWA ... lr=lang_pl
Jeśli nie to radził bym zostawić sobie wrazie czego Viste że moc z niej sciągnąc stery itp.
Co do partycji to wystarcza minimalnie dwie. Na SWAP i system.
SWAP:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=SWA ... lr=lang_pl
waldus86, jw nie ma zadnej reguly.
U nowych uzytkownikow przechodzacych z Windowsa na Linuxa ten drugi laduje w zdecydowanej wiekszosci na koncu dysku. (zwykla zasada, ze Windows musi byc na podstawowej partycji, ktora sie zaklada zwyczajowo jako pierwsza, Lunux moze byc instalowany na podstawowej lub rozszerzonej
)
Dodatkowym atutem jest to, ze instalujac Linuxa na koncu (przy istniejacym na dysku Windowsie nie burzy sie porzadku partycji, mniej jest przenoszenia i cudowania, zwyczajnie zmniejsza sie ostatnia partycje wydzielajac z niej miejsce na Lunuxa)
Dopiero jak ktos sie poczuje pewniej, robi przenosiny.
U nowych uzytkownikow przechodzacych z Windowsa na Linuxa ten drugi laduje w zdecydowanej wiekszosci na koncu dysku. (zwykla zasada, ze Windows musi byc na podstawowej partycji, ktora sie zaklada zwyczajowo jako pierwsza, Lunux moze byc instalowany na podstawowej lub rozszerzonej

Dodatkowym atutem jest to, ze instalujac Linuxa na koncu (przy istniejacym na dysku Windowsie nie burzy sie porzadku partycji, mniej jest przenoszenia i cudowania, zwyczajnie zmniejsza sie ostatnia partycje wydzielajac z niej miejsce na Lunuxa)
Dopiero jak ktos sie poczuje pewniej, robi przenosiny.
Rozpoczalem instalacje debiana, ale mam problem z siecia
Na lapku mam karte Marvell Yukon, ale niestety instalator nie wykrywa jej automatycznie. Wgralem sterowniki do tej karty na pendrive'a(instalator wyswietla komunikat zeby wlozyc dyskietke ze sterownikami, ale ja u siebie w lapku nie ma typowej stacji dyskietek, wiec wgralem stery na pendrive'a). Co zrobic zeby sterowniku na pendrivie staly sie widoczne dla instalatora??