[SOLVED]Obrysy w gnome
[SOLVED]Obrysy w gnome
Kiedy w gnomie kliknie się aktywator na pulpicie, to przed pojawieniem się właściwego okna aplikacji widać taki obrys w postaci poszerzającego się prostokąta, taka czarna ramka. Wie ktoś jak to wyłączyć :?:
Zaznaczyłem tę opcję, ale niestety to nie wystarczy chociaż wiem już gdzie szukać. Na ubuntu w robocie mam taki opis do klucza /apps/metacity/general/reduced_resources:
To jakie opcje teraz mam włączyć?Ustawienie tej opcji powoduje, że menadżer Metacity ogranicza użytkownikowi sprzężenie zwrotne i czucie "bezpośredniej manipulacji", poprzez użycie ramek przy skalowaniu okien, wyłączenie animacji i podobne. Dla wielu użytkowników może być to znaczące ograniczenie funkcjonalności, ale może pozwoli starszym aplikacją i terminalom na normalną pracę, która w innym wypadku byłaby nierealna. Mimo to ramki, ramki skalowanie skalowania okien zostaną wyłączone, gdy włączone zostaną technologie wspierające.
Niestety przez włączenie tej opcji co ci podałem nie będzie między innymi pokazywana zawartości okna podczas przeciągania, nie da się wyłączyć tylko i wyłącznie animacji podczas minimalizacji czy podczas odpalania aktywatorów. Mi na początku też to przeszkadzało ale już się do tego przyzwyczaiłem i nie zwracam na to już żadnej uwagi. Musisz z tym żyć.
Używam compiza i część animacji, np. minimalizacja okna jest obsłużona przez niego. Ale ten obrys po kliknięciu na aktywator mnie denerwuje, odkąd używam gnome (wcześniej fluxbox, xfce). Nie zamierzam się podawać i "żyć z tym", zamierzam coś wymyślić ;-).
Wydawać by się mogło, że to właściwy klucz, ale zmiany jego wartości wraz z restartem Xów, nie przyniosły niestety oczekiwanego rezultatu.
Wydawać by się mogło, że to właściwy klucz, ale zmiany jego wartości wraz z restartem Xów, nie przyniosły niestety oczekiwanego rezultatu.
Właśnie to robię, a o rezultatach napiszę.
[ Dodano: 2007-10-01, 21:56 ]
Już znalazłem :-P
Wystarczy tylko ten drugi, ale ten pierwszy i tak jest niepotrzebny kiedy się używa compiza. To jest wyłączenie wszystkich animacji, ale nie wiem co jest wyłączane oprócz obrysów.
W compizie nadal mam zawartość okien kiedy je przesuwam. Ogólnie to nie zauważyłem jak na razie żadnej różnicy oprócz tych dziadowskich obrysów. Nie mam ich :-D .
[ Dodano: 2007-10-01, 21:58 ]
No to się pewno komuś przyda:
personalizacja gnome
[ Dodano: 2007-10-01, 21:56 ]
Już znalazłem :-P
Kod: Zaznacz cały
# redukcja zasobów Gnome
gconftool-2 -s /apps/metacity/general/reduced_resources -t bool true
# wylaczenie animacji panelu
gconftool-2 -s /apps/panel/global/enable_animations -t bool false
W compizie nadal mam zawartość okien kiedy je przesuwam. Ogólnie to nie zauważyłem jak na razie żadnej różnicy oprócz tych dziadowskich obrysów. Nie mam ich :-D .
[ Dodano: 2007-10-01, 21:58 ]
No to się pewno komuś przyda:
personalizacja gnome