Hello
Czy ktoś już próbował coś takiego zrobić? W firmie mamy Server terminali na windzie 2k3 z zainstalowanym Citrix'em. Na razie jako terminale działają stare PC z powiedzmy na maxa okrojonym win95 (w sumie to tylko dos ze sterami został) i do tego aplikacja wfclient, która łączy się z serwerem i dostarcza pulpit do terminala. Minus tego rozwiązania to wolne działąnie, brak scrolla w myszy itp. Można zrobić takiego ciekiego klienta na linuxie i to by rozwiązało wiele spraw.
Istnieje kilka sposobów działania cienkich klientów:
1) bootowanie z sieci.
2) boot lokalny:
a) uruchamia się system operacyjny ze środowiskiem graficznym i:
- uruchamia się aplikacja, łącząca się z serverem i uruchamiająca aplikacje,
- dostęp do zasobów serwera jest możliwy poprzez przeglądarkę www
b) uruchamia się system bazowy i pojedyncza aplikacja, dzieki czemu widzimy tylko i wyłącznie to co nam server udostępni.
Właśnie o takie rozwiązanie mi chodzi. Czy ma ktoś już jakieś doświadczenia w tej dziedzinie?
Pozdrawiam
ThinClient ICA
-
Próbował ]W firmie mamy Server terminali na windzie 2k3 z zainstalowanym Citrix'em. Na razie jako terminale działają stare PC z powiedzmy na maxa okrojonym win95 (w sumie to tylko dos ze sterami został) i do tego aplikacja wfclient, która łączy się z serwerem i dostarcza pulpit do terminala. Minus tego rozwiązania to wolne działąnie, brak scrolla w myszy itp.[/quote]_Toshi_ pisze:Czy ktoś już próbował coś takiego zrobić?
My w firmie korzystamy z aplikacji zewnętrznej Jetro. To nakładka na RDP, która działa naprawdę dobrze (jak na aplikację Windowsową ;]). Jeśli będziecie czuli potrzebę zostania na Windows polecam ten produkt - wszystko działa.
ThinClienty mają zazwyczaj jakiś tam dysk Flash, na którym można co nieco upchnąć. Moje rozwiązanie problemu jest następujące:_Toshi_ pisze:b) uruchamia się system bazowy i pojedyncza aplikacja, dzieki czemu widzimy tylko i wyłącznie to co nam server udostępni.
Instalujesz lokalnie Debiana, doinstalowujesz co trzeba (X'y itp), po czym piszesz własny skrypt//program do komunikacji z serwerem i zastępujesz w grubie INIT tym właśnie swoim programem. Da się to zrobić

Tya kontaktował się ze mna przedstawiciel Jetro ale skoro mamy citrix'a to po co kupować coś innego? linuxowe klienty są na jetro i na terminalach WYSE. Ale ja chcę zrobić to samemu. Na razie kombinuję z uruchomieniem wfclient'a citrixowego. Teoretyczne powinno to działać.
BTW nie jestem expertem wiec takiego skryptu raczej nie napiszę. Jeżeli masz taki pod ręką to byłbym wdzięczny
Pozdro
BTW nie jestem expertem wiec takiego skryptu raczej nie napiszę. Jeżeli masz taki pod ręką to byłbym wdzięczny

Pozdro
-
viTAM!
[ Dodano: 2007-09-29, 21:34 ]
Jeżeli nie jesteś zealotem, zapoznaj się z (czyli: luknij ) http://k12ltsp.org/contents.html. Tam wiele istotnych rzeczy wytłumaczonych jest bardzo przystępnie (czyli: łopatologicznie). Ja rozumiem Twoje obiekcje - wstyd zdradzać Debiana. "Lecz życie no nie je bajka, to prawdziwa je bitwa" - cytuję za dziadkiem Zazgryziakiem.
PzdR!
[ Dodano: 2007-09-29, 21:34 ]
Jeżeli nie jesteś zealotem, zapoznaj się z (czyli: luknij ) http://k12ltsp.org/contents.html. Tam wiele istotnych rzeczy wytłumaczonych jest bardzo przystępnie (czyli: łopatologicznie). Ja rozumiem Twoje obiekcje - wstyd zdradzać Debiana. "Lecz życie no nie je bajka, to prawdziwa je bitwa" - cytuję za dziadkiem Zazgryziakiem.
PzdR!
Tak działa, nie przejrzałem tego dokładnie ale ze screenów poniżej widzę, że raczej nie jest to to o co mi chodziło. Tam jest uruchomiony linux z kde bądź gnomem i spod niego uruchamiany jest pulpit z servera. Nie dam użyszkodnikom linux'a... to by ich zabiło albo mnie. To co zrobiłem będzie odpalało od razu pulpit z servera :P
dobra teraz pytanie z innej beczki... możliwe, że jest to gdzieś na forum, więc prosiłbym o linka.
Chodzi o to, że jak użytkownik zaloguje się do konsoli to automatycznie zostanie uruchomiony jakiś skrypt. Gdzie podać ścieżkę do tego skryptu aby został wystartowany od razu po zalogowaniu użytkownika?
Pozdro
dobra teraz pytanie z innej beczki... możliwe, że jest to gdzieś na forum, więc prosiłbym o linka.
Chodzi o to, że jak użytkownik zaloguje się do konsoli to automatycznie zostanie uruchomiony jakiś skrypt. Gdzie podać ścieżkę do tego skryptu aby został wystartowany od razu po zalogowaniu użytkownika?
Pozdro