stawianie serwera w malej firmie [LINUX]

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
paweusz

stawianie serwera w malej firmie [LINUX]

Post autor: paweusz »

Potrzebuje porady na temat: postawić serwer i komputery klienckie linuxowe. Coś w rodzaju active directory windowsowego, tylko w całości pod linuxem (debianem)

Chodzi mi przede wszystkim o takie rzeczy:
- co lepsze SAMBA, czy NFS v1/2/3/4
- jakiego systemu użyc do propagowania kont userów
- jak najłatwiej zarządzać potem komputerami (instalacja oprogramowania, zarzadzanie nim, update'y itd)
- jakieś polityki użytkownikow albo co? Da sie to w ogóle w linuxie?

Nadmienię że nie jestem nowy w tym temacie, ale czasami mam wrażenie ze rozwiązanie które postawiłem nie jest optymalne: jest to zwykły nfs (chyba 3 ale nie wiem - ten domyślny w debianku, tzn. bez żadnych zabezpieczeń kluczy itd.) + yp (nis).

Słyszałem ze samba jest szybsza jeśli chodzi o małe pliki od nfsa. Czy to prawda? Czekam tez na propozycje całych rozwiązań. Ktoś to kiedyś robił gdzieś?

Pozdrawiam :-)

Post autor: macylapka »

W związku z tematem chciałem sie zapytać jak ntfs-3g i samba radzi sobie z plikami szyfrowanymi ? Czy po udostępnieniu w sieci dysku na którym znajduje sie baza danych z plikami szyfrowanymi nie bedzie problemu z jej odczytem i zapisem przez program ?
paweusz

Dodatkowo jeszcze jedna rzecz. Byłoby fajnie gdyby można było blokować pliki. Np. openoffice nie chce działać bez wyłączenia blokowania plików (trzeba ręcznie edytować skrypt soffice i przy automatycznych updateach jest to uciążliwe).

Jakby jeszcze ten system wspierał acl, to byłoby cudnie :)
loleq

Post autor: loleq »

paweusz pisze:Jakby jeszcze ten system wspierał acl, to byłoby cudnie :)
Przecież wspiera - w Googlach jest trochę na ten temat. Nie jest to może rozwiązanie szczególnie przyjazne dla administratora - ale jak już postawisz i się oswoisz to nie jest takie straszne. Używałem tego kiedyś aby specyficznie poprzydzielać prawa na serwerze FTP i zdawało egzamin świetnie.
paweusz

Okazuje się jednak że nie wspiera. Cały czas oczywiście mówię o środowisku linuxowym - w podmontowanym systemie plików nie da się otrzymać/zmieniać informacji dot. ACL... Jeśli chodzi o windows - oczywiście działa, i to dość fajnie - jednakże trzeba aby samba była (lub była podłączona do) kontrolerem domeny. U mnie jednak klientami są linuksy.
ODPOWIEDZ