ipp2p, layer7

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
bartm

ipp2p, layer7

Post autor: bartm »

Witam, jestem właśnie w trakcie przesiadki z PLD na Debiana, i mam takie pytanko:
Czy można skądś pobrać paczkę kernela i iptables z wkompilowaną obsługą ipp2p i layer7 ? Bo PLD standardowo miał, tutaj chyba nie ma.

I druga sprawa - czy jest jakiś programik pod konsole do sprawniejszego zarządzania pakietami niż apt-get?

Pozdrawiam i dziękuję za odp.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

bartm pisze:Czy można skądś pobrać paczkę kernela i iptables z wkompilowaną obsługą ipp2p i layer7 ?
można tak jak przy każdej dystrybucji, (kernel.org i te sprawy... ]I druga sprawa - czy jest jakiś programik pod konsole do sprawniejszego zarządzania pakietami niż apt-get? [/quote]

jest aptitude, wajig i parę jeszcze by się znalazło, ale nie do końca rozumiem co masz na myśli mówiąc
bartm pisze:programik pod konsole do sprawniejszego zarządzania pakietami niż apt-get

aloha
bartm

Post autor: bartm »

No ok, ale chodzi mi o paczkę .deb, żeby nie trzeba było kompilować jaja, iptables itp. W PLD były paczki RPM z gotowym jajem, i iptables do tego (z obsługą ipp2p i layer7). W debianie jak zainstaluje apt-getem iptables to niestety nie ma layer7 (przynajmniej ten ze standardowych źródeł). Dlatego pytam o inne źródła ;)

----
edit
widzę w tym aptitude, że są różne wersje kerneli - vserver, xen, etc - czym one się różnią? Czy któraś ma w sobie wspomniane przeze mnie moduły?
Sorki za lamerskie pytania.
Rad
Member

Post autor: Rad »

W oficjalnym repozytorium raczej nie ma paczek ze spatchowanym w ten sposób jądrem. Musisz to zrobić sam.
ODPOWIEDZ