Dodanie drukarki

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
M.G

Dodanie drukarki

Post autor: M.G »

Witam,

Posiadam drukarkę Lexmark x83 od kilku dni walczę z systemem (ubuntu) pisałem również na forum ubuntu ale nikt mi nie pomógł :/ Mam taki oto kłopot:

Drukarka jest sprawna, kabel ok drukarka chodzi pod windowsem
Po włączeniu ubuntu i próbowaniu dodać drukarki nie znajduje jej nie mogę też wybrać portu USB tylko LPT #1, Parallel Port #1 (Canon), Parallel Port #1 (Epson), Serial port #1. Próbowałem instalować różne pakiety ale nic. Próbowałem dodawać drukarkę przez te wszystkie porty po za tym nie ma sterowników do tej drukarki pod linuxa dlatego gdzies przeczytałem że sterowniki od z42 są kompatybilne z moją drukarką x83 po kilku godzinnej walce do niczego nie doszedłem jedynie nagralem z 50 mb pakietów które i tak nie będą używane :/ może ktoś spotkał się z takim czymś ? Po wpisaniu komendy lsusb wyświetlają mi się:
Bus 005 Device 004: ID 05e3:0710 Genesys Logic, Inc. USB 2.0 33-in-1 Card Reader
Bus 005 Device 001: ID 0000:0000
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 002: ID 043d:003d Lexmark International, Inc. X83 Scan/Print/Copy
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 004: ID 09da:000e A4 Tech Co., Ltd
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
Z góry dziękuję Wszystkim za pomoc :-(
jarman
Beginner

Post autor: jarman »

ja ostatnio podlaczylem drukarke do debiana (Canon laczony do USB) i uzylem narzedzia

Kod: Zaznacz cały

foomatic-gui
Wszystko pieknie wykryte i skonfogurowane. Sprobuj, moze pomoze :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
mesiu84
Beginner

Post autor: mesiu84 »

poszukaj sobie o cups, przez to sie instaluje drukarki
jak sobie zainstalujesz to wejdź na stornę
http://localhost:631 i tam dodaj drukarkę, jak znajdziesz swoją to reszta idzie bez problemów
M.G

zainstalowałem pakiet cups próbowałem już dawno dam dodać drukarkę ale tez nie ma portu USB nie mam już pomysłu co z tym zrobić

Obrazek
pokrak

Post autor: pokrak »

Witam.
Jestem nowym użytkownikiem. Chciałem wszystkim na forum powiedzieć CZE¦Æ.
Debiana Etch mam 1,5 miesiąca.
System skonfigurowałem czerpiąc informacje z faków, forym oraz poradnika zroboinego przez KAKE.

¯eby zainstalować drukarkę należy:

1. Ze strony : openprinting.org pobrac plik *.ppd. Wybieramy typ drukarki i klikamy show.
2. Pobieramy plik dla naszej drukarki i zapisujemy w katalogu domowym.
3. W pasku adresu przeglądarki wklepujemy: http://localhost:631/ i klikamy dodaj drukarkę. podajemy nazwę drukarki, port do którego jest przyłączona a potem wskazujemy na plik który pobraliśmy i drukarka jest dodana.

Pozdrawiam
Wszelka krytyka postu mile widziana :-)
pavbaranov
Senior Member

Re: Dodanie drukarki

Post autor: pavbaranov »

M.G pisze:Witam,

Posiadam drukarkę Lexmark x83 od kilku dni walczę z systemem (ubuntu) pisałem również na forum ubuntu ale nikt mi nie pomógł :/ Mam taki oto kłopot:

Drukarka jest sprawna, kabel ok drukarka chodzi pod windowsem
Po włączeniu ubuntu i próbowaniu dodać drukarki nie znajduje jej nie mogę też wybrać portu USB tylko LPT #1, Parallel Port #1 (Canon), Parallel Port #1 (Epson), Serial port #1. Próbowałem dodawać drukarkę przez te wszystkie porty po za tym nie ma sterowników do tej drukarki pod linuxa dlatego gdzies przeczytałem że sterowniki od z42 są kompatybilne z moją drukarką x83
Wygląda na to, że:
1. ta drukarka Lexmarka nie jest obsługiwana przez linuksa (zresztą Lexmark do linuksa ma dość podły stosunek). Zatem możesz próbować oszukać linuksa mówiąc mu, że ma inną, kompatybilną. Czy jest to z42 - nie wiem.
2. Zdaje się, że jest to urządzenie wielofunkcyjne; jeśli sane tego nie obsługuje, to nie liczyłbym, że łatwo Ci się uda uruchomić także skaner.
3. Natomiast jednej rzeczy nie rozumiem - ta drukarka jest na usb, lpt, com? Jeśli nie masz usb w systemie, to trzeba to zainstalować (w sumie nie bardzo wiem, dlaczego ubuntu miałoby nie wykrywać usb - ilekroć się nim bawiłem, zawsze obsługę usb miałem). Jeśli jednak nie masz, to trzeba doinstalować odpowiednią paczkę. Jeśli masz, a drukarka jest tylko usb, to po kiego grzyba i jak próbujesz ją instalować na innych portach?
4. Jeszcze jedno - jesteś pewny, że dodajesz tę drukarkę mając do tego uprawnienia?
5. Może zamiast - dość chaotycznego opisu - opisz bez emocji, co, gdzie i jak usiłujesz zrobić, to przestaniemy się domyślać co robisz źle, a postaramy się zrozumieć gdzie jest błąd i coś Ci pomóc.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

pavbaranov pisze:Jeśli masz, a drukarka jest tylko usb, to po kiego grzyba i jak próbujesz ją instalować na innych portach?
jemu chodzi o to, że na liście portów, którą sporządził cups nie ma usb tylko wszystkie inne.
pavbaranov
Senior Member

mlyczek pisze:
pavbaranov pisze:Jeśli masz, a drukarka jest tylko usb, to po kiego grzyba i jak próbujesz ją instalować na innych portach?
jemu chodzi o to, że na liście portów, którą sporządził cups nie ma usb tylko wszystkie inne.
Dobra, tyle, że pod czym? W "gołym" CUPSie, czyli pod localhost:631? W "systemie druku" pod KDE? Odpowiednikiem pod Gnome? Innym? Szczerze mówiąc ciekawe różnice pomiędzy nimi niekiedy wychodzą. Chyba, że to ja coś pochrzaniłem ]http://www.linuxforums.org/forum/suse-l ... k-x83.html[/url]
Czyli generalnie - nie ta drukarka ;)
M.G

Wczoraj jeszcze troche posiedziałem próbowałem ją zainstalować lecz bezskutecznie po podłączeniu drukarki pod inny port usb też jej nie wykrył przez localhost:631 też jej nie wykrywa są wszystkie porty lpt, com, seriale, ipp, http ale nie ma usb dlatego podłączyłem moją starą drukarkę przez ten sam kabel jest to bodajże lexmark z23 odrazu po podłączeniu linux wykrył drukarkę i ładnie pisało w wykrytych że jest podłączona przez usb. Ale tamta drukarka mi do niczego nie służy bo i tak jej nie korzystam także nic mi to nie pomogło oprócz tego że usb zainstalowane jest i kabelek jest w pełni sprawny. Tutaj problem jest chyba raczej po stronie linuxa który nie za bardzo czyta urządzenia wielofunkcyjne lexmarka :/ Scan/Copy/Print w terminalu jak wpisze lsusb wykrywa drukarke ale nie dodaje jej do drukowania próbowałem również ze zmianą portów w pliku konfiguracyjnym ale też nic to nie dało. Więc albo lexmark (w co wątpię) wyda nowe sterwoniki pod linuxa albo kupa z niektórych drukarek.
pavbaranov
Senior Member

Ano kupa z niektórych drukarek. We wcześniejszym poście masz linka. Tam jest napisane, że sterowników do x83 od Lexmarka nie będzie, bo nie są zainteresowani (jak zresztą w ogóle nie są zainteresowani linuksem). Zatem, albo poczekasz, że ktoś napisze odpowiednie sterowniki, albo sam napiszesz, albo - niestety - nie będziesz z niej w linuksie korzystał. Niestety nie cały sprzęt jest obsługiwany przez linuksa, ale nie masz na co utyskiwać, bo np. Vista też nie obsługuje całego sprzętu, nie mówiąc o MacOSie itp.
Możesz jeszcze poszukać, czy jakoś się nie podmienia sterownika, ale wątpię.
ODPOWIEDZ