Dwa linuksy ,kasowanie jednego
Dwa linuksy ,kasowanie jednego
Witam
Mam w tym momencie zainstalowane winde i dwa debiany (po co mam dwa debiany to mniej wazne) chcialbym usunac jednego z nich.Grub rusza z partycji linuksa ktora chcialbym wlasnie usunac ,lecz jezeli usune ja na sile to domyslam sie ze przy starcie bedzie grub error 22.Dlatego chcialbym zeby grub ruszal z partycji ktora chce pozostawic.
Czy ktos wie jak to zrobic?
Pozdrawiam
Mam w tym momencie zainstalowane winde i dwa debiany (po co mam dwa debiany to mniej wazne) chcialbym usunac jednego z nich.Grub rusza z partycji linuksa ktora chcialbym wlasnie usunac ,lecz jezeli usune ja na sile to domyslam sie ze przy starcie bedzie grub error 22.Dlatego chcialbym zeby grub ruszal z partycji ktora chce pozostawic.
Czy ktos wie jak to zrobic?
Pozdrawiam
Przeinstaluj gruba na tamtą partycję.
Zeby usunąć jednego debiana wcale nie musisz formatować wystarczy że usuniesz wszystkie pliki.
Chyba że chcesz zmienić system plików na niej albo ją całkiem zlikwidować.
Jeśli ją całkiem zlikwidujesz to i tak czeka cię zabawa z grubem bo zmieni się tabela partycji.
Pozdrawiam
Zeby usunąć jednego debiana wcale nie musisz formatować wystarczy że usuniesz wszystkie pliki.
Chyba że chcesz zmienić system plików na niej albo ją całkiem zlikwidować.
Jeśli ją całkiem zlikwidujesz to i tak czeka cię zabawa z grubem bo zmieni się tabela partycji.
Pozdrawiam
Chce calkowicie usunac partycje ta jedna i zwiekszyc rozmiar tej ktorej nie wywalam.Gruba instalujje sie w sposob taki ??
sda2 to partycja ktora chce zostawic
Kod: Zaznacz cały
grub-instal /dev/sda2
Najlepiej to zrobić sobie oddzielną partycję boot dla gruba wtedy grub nie będzie uzależniony od konkretnej instalacji danej dystrybucji a wszelkie nowe instalacje będziesz mógł po prostu dopisywać/usuwać w menu.lst. Dajesz np. tak:
Tylko wcześniej montujesz tę partycje.
grub-install --root-directory=/mnt/boot /dev/sda
Więc może spróbuj tak:
Dzięki czemu powinien zainstalować gruba w MBR a pliki konfiguracyjne wrzucić do katalogu /boot/grub czyli tam gdzie powinny być. Może jeszcze wcześniej zrób kopię tego kataogu /boot/grub i opróżnij go żeby sprawdzić czy potem rzeczywiście tam wrzucił te pliki.
A i potem przerzuć do tego katalogu plik menu.lst lub wygeneruj go za pomocą update-grub ale wtedy nie wykryje ci windy.
grub-install --root-directory=/ /dev/sda
A i potem przerzuć do tego katalogu plik menu.lst lub wygeneruj go za pomocą update-grub ale wtedy nie wykryje ci windy.