Witam,
jestem tutaj nowy, wiec nie wiem czy post jest w dobrym dziale, jezeli nie to prosze o przeniesienie.
Mam pytanie dotyczace uruchomienia uslugi a'la zdaly pulpit na serwerze wirtualnym - czy jest to w ogole mozliwe ? Dodam, ze zainstalowalem na nim Xorg i jak chce go uruchomic to wyswietla
Fatal server error:
xf86OpenConsole: Cannot open /dev/tty0 (No such file or directory)
co jest, z tego co wiem, spowodowane brakiem fizycznej karty graficznej. A chcialbym uzyskac mozliwosc pracy na tym serwerze nie tylko przez SSH, ale takze zebym widzial jakas nakladke graficzna (cos jak uzycie Reflection X na Windowsa). Jakie kroki polecacie podjac, zeby to zrealizowac i jezeli jest to mozliwe to ktore rozwiazanie proponujecie ( xterm, freenx, vnc) ?
No tak, VNC dziala genialnie, ale jest z nim jeden problem.. Trzeba odpalic jako uzytkownik zalogowany do X-ow, czy sie moze myle?
Warto sie zapoznac z XDMCP ale z tego co pamietam jest bardziej wymagajacy jesli chodzi o przeplywnosc lacza. Raczej do zastosowan na serwerze calkowicie zewnetrznym sie nie nadaje bo wymaga ~1-2mb/s o ile dobrze pamietam.
No i ostatnia zecza jaka dziala i to dobrze jest technologia NX. Wiecej szczegolow i download (lacznie z paczkami dla debiana) na http://www.nomachine.com/ Dziala zarowno na i386 jak i amd64. Minusy? W wersji bezplatnej pozwala logowac sie tylko na jednego usera, jednak dziala bardzo szybko co mozna sprawdzic na ich testowych serwerach, no i zapewnia najlepsze bezpieczenstwo ze wzgledu na tunelowanie przez ssh.
Co do XDMCP chodzi o to ze on zjada lacze i to konkretnie. Nie mialem okazji testowac na komputerach zdalnych, ale np. u mnie w domu przez Wifi zabardzo nie idzie - zaduzo pakietow dropnietych czy cos i zawiesza sie / rozlacza.
Pozatym, zapomnialem wspomniec ale XDMCP to jest mniejwiecej zdalny serwer Xow. Chodzi o to ze nie uruchomisz sesji w "okienku" a jedynie mozesz ustawic "przekierowanie" Xserwera z jednego kompa na drugi - jesli wiesz o czym mowie.. Bardzo dobrze sie to sprawdza jak np. masz jeden komp bardzo dobry i pare terminali dziadowych. Kazdy sie laczy do tego dobrego i odpala zdalne X. Fajnie mozna kogos zrobic w konia ze pod linuxem komp dziala dobrze Zrobilem tak u siebie i jak kumpel zobaczyl filmy DivX chodzace bez problemow i odpalanie OOo w pare sek na 486 to dostal prawie zawalu ;D
Wracajac do tematu, mysle ze NX bedzie dla ciebie najlepszym rozwiazaniem.