Photoshop CS 8 PL i Linux Debian 4.0 Etch

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
localh0st
Beginner

Photoshop CS 8 PL i Linux Debian 4.0 Etch

Post autor: localh0st »

Cześć. Przejrzałem forum, w poszukiwaniu tematu czy da się zainstalować Adobe Photoshop na Linuksie. No i oczywiście, da się! Napiszę, małe HowTo jak zrobiłem to ja.
GimpShop nie wystarcza mi w pełni, jest nieporęczny, ze względu na kilka okien, a jego interfejs nie jest tak przejrzysty, jak interfejs Photoshopa. ¯eby zrobić jakąś grafikę, nie muszę włączać Windowsa. Wszystko mam dosłownie pod ręką. Zainstalowałem Photoshopa, na początku na Wine, ale coś mu nie pasowało, nie działało i musiałem znaleźć inny sposób. Okazał się nim CrossOver.
A więc tak:
Na początek, zaopatrujemy się w CrossOver. No niestety, jeśli nie stać nas na jego kupno musimy zaopatrzyć się w instalator CrossOver z sieci p2p, lub innego źródła.
Ja zdobyłem CrossOver w paczce .DEB. Zapisałem ją na pulpicie.

Kod: Zaznacz cały

su
[podajemy hasło admina]
cd Desktop/
dpkg -i Crossover* {podajemy pełną nazwę pliku .deb
No i tak się instaluje nam CrossOver w systemie.

Następnie zaopatrzamy się w instalator Photoshopa w pliku .ISO. Aby go otworzyć, czynimy takie kroki:

su
[hasło]
mkdir -p /mnt/iso            {jeśli już wcześniej nie montowaliśmy obrazu ISO
mount -o loop /sciezka/do/obrazu/photoshop.iso /mnt/iso
cd /mnt/iso
ls -l
Tak więc mamy otworzony obraz iso, w zmontowanym katalogu {/mnt/iso}.

By rozpocząć instalację systemu, należy w KMenu odnaleźć wpis:
CrossOver> Zainstaluj oprogramowanie Windows
Otwiera nam się okno CrossOver, zaznaczamy
"Zainstaluj nieobsługiwane oprogramowanie> Dalej> [wybieramy plik .exe, który znajduje się w /mnt/iso/setup.exe]> Dalej"
Otwiera nam się okno instalatora Adobe. Wszystko czynimy już krok po kroku, tak jak w Windows. Na koniec instalacji w oknie CrossOvera klikamy przycisk "Tak", co kończy proces instalacji (zamyka okno). CrossOver wykona jeszcze kilka swoich czynności, i klikamy OK.
To już wszystko.
Adobe Photoshop otworzymy:

KMenu> Aplikacje Windows> Programy> Adobe Photoshop
Aplikacja zacznie się uruchamiać. Pierwszy raz, może to trwać dość długo, ale powinno się udać (jakieś 5 minut).

Co by tu dodać jeszcze.. Może jakieś małe opinie ode mnie:
Photoshopa odpaliłem na AMD XP 1600+, 640RAM, GeForce 2 64mb. System to Debian Etch 4.0 z KDE. Program chodzi znośnie, dośc szybko i stabilnie. W większości działa ( w większości, bo jeszcze nie zdążyłem sprawdzić wszystkiego)
Jeśli coś nie będzie pasować programowi przy starcie, to może będziemy musieli doinstalować jeszcze Wine. (Ja mam CrossOver i Wine w systemie. Możliwe że PS, korzysta też z jakiejśc biblioteki Wine).

su
[hasło]
aptitude install wine
Kilka screenów, " Photoshop under Linux " w akcji:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i to byłoby na tyle. Jeśli jakieś pytania, to chętnie odpowiem.
frik
Beginner

Post autor: frik »

co do stabilnosci i szybkosci dzialania to wedlug mnie nie jest tak strasznie ale nie jest tez tak jak byc powinno. no ale coz nie mozna miec wszystkiego ;-)
zerknij na to :
http://gentoo-wiki.com/Photoshop
wedlug mnie najlepszy sposob to vmware.
dzarek

Post autor: dzarek »

z tego co testuje to nie działa mi zaznaczenie źródła dla stempla i tp, czyli kliknięcie z ALTem...
pod 7ka ta opcja na pewno działała...
pokrak

Post autor: pokrak »

próbował ktoś zainstalować autocada lub solid edga pod cedegą albo crossover?
frik
Beginner

pokrak pisze:próbował ktoś zainstalować autocada lub solid edga pod cedegą albo crossover?
z tego co pamietam to jest jakis odpowiednik cada
pokrak

Post autor: pokrak »

Masz racje, ale on jest cienki, tzn ma mało funkcji i nienadaje się do dużych rysunków.

Próbowałem zainstalować autocada i inventora pod cedega i corssover. W obydwu przypadkach brakuje .NET framenetwork. Po instalacji .NET framenetwork jest bark reakcji na klikanie opcji INSTAL w menu instalacyjnym.
Jak zainstalować .NET framenetwork żeby program wykrył ze mam w systemie .NET framenetwork i rozpoczął instalacje?
Bober
Beginner

Post autor: Bober »

Z tego co wiem to takich specjalistycznych programow jak wlasnie autocad to nie odpalisz na linuxie. Jest zawsze alternatywa w postaci Qcad, ale nie wiem czy zadziala tak jak autocad
frik
Beginner

zerknij na to moze jeszcze :
http://www.wine-doors.org/wordpress/
_Toshi_

Post autor: _Toshi_ »

zamiast inventora użyj blendera :D
giaur
Member

Post autor: giaur »

A próbował ktoś instalować Photoshopa 10? Ja próbowałem na Wine, ale mam komunikat:
Oprogramowanie nie może zostac zainstalowane, ponieważ JScript nie jest prawidłowo zarejestrowany. Proszę naprawić JScript i ponownie uruchomić program instalacyjny
Co można z tym zrobić?
Zablokowany