[+]Dziwny kwadrat w lewym górnym rogu.

Pomoc dotycząca instalacji systemu
sj65
Beginner

[+]Dziwny kwadrat w lewym górnym rogu.

Post autor: sj65 »

Po zainstalowaniu Debian Etch 4.0 oraz aktualizacji systemu w lewym górnym rogu ekranu pojawia się kwadrat wyglądający jak powiększona osnowa materiału z włóczki, pionowe pasma na przemian jasne i ciemne. Zjawisko to pojawiło się po zmianie rozdzielczości monitora.
Uruchamiałem system po kolei raz z jednym a raz z drugim kernelem. Użyłem też paru sterowników ati, bo karty która jest zintegrowana z płytą nie było w wykazie sterowników wyszczególnionych przy konfiguracji xservera.
Pod Windowsami i Slackware 12 zjawisko to nie występuje.
Co ciekawe na zrzucie ekranu do pliku defektu tego nie można dostrzec w tymże pliku, chociaż na ekranie jest widoczny.
Po zmianie płyty głównej na tą obecną i wykorzystania systemu zapisanego z poprzednią zjawisko to także nie występowało.

Najważniejsze informacje dotyczące sprzętu

Mainboard Manufacturer: Gigabyte Technology Co., Ltd.
Mainboard Name: 6VTXDR-C
Mainboard Version: 1.x

VIA A.G.P. Controller- zintegrowany z płytą
Original Device Name: VIA A.G.P. Controller
Running At 66 MHz: Present
Fast Back-to-Back Transactions: Not Present

AGP 2x Bus (PCI Bus #1)
ATI Xpert 98 RXL AGP 2x
Karta graficzna nie wspomaga 3D
Na płycie dwa procesory
Processor Name: Intel Pentium III-S-1133
Current Processor Freqency: 1129.4 MHz

Ciekawi mnie co Koledzy sądzą o problemie i oczekuję na ewentualne sugestie rozwiązania problemu.

Pozdrawiam.
sj65
frantic

Post autor: frantic »

nie mamy tu szklanej kuli...
wiec jak bys raczyl zrobic screena to moze ci pomozemy ;-)
giaur
Member

Post autor: giaur »

jak bys raczyl zrobic screena..
No ale przeciez...
Co ciekawe na zrzucie ekranu do pliku defektu tego nie można dostrzec w tymże pliku
Moze zdjecie zrob?
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Myślałem o fotografii. Jednak na zdjęciu z mojego starego S55 trudno byłoby dostrzec o co chodzi. Obecnie nie mam dostępu do porządnego aparatu cyfrowego. Bawić się w obróbkę chemiczną dla jednego zdjęcia?
Na razie odłożyłem Debiana i bardzo tego żałuję, bo poukładałem sobie wszystko to, co chciałem i jak chciałem.
Obecnie zainstalowałem Slackware 12 i zachwyciła mnie ostrość i wyrazistość czcionek i obrazu. Myślałem, że mam niepełnosprawny monitor, bo nawet pod windą takiej ostrości nie miałem jak przy rozdzielczości 1280x1024 i odświeżaniu 85Hz.
Dziękuję Kolegom za zainteresowanie. Jak zmienię płytę pewnie wrócę do Debiana. Na razie będę rozpoznawał Slackware.

Pozdrawiam!

sj65

[ Dodano: 2007-10-18, 20:42 ]
Ten kwadracik w Etch znikał po pewnym czasie.
Obecnie mam Lenny i po zmianie rozdzielczości na mniejszą pojawia się i przez kilka minut denerwuje. Potem zanika. Po uruchomieniu i restarcie pojawia się ponownie na kilka minut. Tak, że to zjawisko jest tylko ciekawe. Nie sprawia żadnych problemów.
Załączam plik dla zainteresowanych, którzy by chcieli zapoznać się z tym dziwnym zjawiskiem.

Pozdrawiam
sj65

Ostatecznie dowiedziałem się że to "Gdm" powodował ten feler. Po instalacje "Gnome" bez "Gdm" wszystko było w porządku. Teraz w Lennym także poprawnie.

Pozdrawiam
sj65
ODPOWIEDZ