problem z instalacj

Pomoc dotycząca instalacji systemu
goska_23
Beginner

problem z instalacją Debiana 4.0 z poziomu Windows XP!

Post autor: goska_23 »

Chciałam zainstalować na dość starym komputerze (Fujitsu Siemens D1171, procesor Intel Celeron 800MHz, 256MB RAM) na drugiej partycji (E :) Debiana 4.0 stab.
Teraz na partycji C: mam Windows XP i chciałam żeby tam pozostał, debiana próbowałam instalować z poziomu Windowsa XP za pomocą pliku z http://www.good bye - microsoft.com/pub/debian.exe bo taką wskazówkę znalazłam w jednym poście na tym Forum.
Zainstalowało mi się do momentu - że teraz przy starcie kompa można wybrać OS: "Windows XP" lub "instalacja debiana"!
Jak wybieram "instalację debiana" to wysypuje mi się z komunikatami:
Try (hd0,0): NTFS5:2
Try (hd0,1): NTFS5:No grldr
Try (hd0,2): invalid or null
Try (hd0,3): invalid or null
Try (fd0): invalid or null
Error: Cannot find GRLDR in all devices
Pres Ctrl-Alt-Del
O co chodzi???!!! Czy mój komp do tej instalki w ogóle się nadaje lub czy coś na nim jest nie przygotowane?

Dysk ma 2 partycje - jak już pisałam, obie po ok. 10GB, na C: jest Windows XP, E: jest pusta ( chciałam na niej mieć właśnie Debiana 4.0 stab.) - obie partycje NTFS,
W kompie jest jescze flopp 1,44 i nagrywarka CD - sprawne, dostęp do internetu z tego kompa jest także sprawny!

// Poprawiłem Twój post - dodałem tagi quote.
Kaka'
kabzior
Beginner

Re: problem z instalacją Debiana 4.0 z poziomu Windows XP!

Post autor: kabzior »

Tutaj masz o tym skąd pobrać Debiana i opisy poszczególnych wersji.
Tutaj o tym jak go zainstalować jak już pobierzesz.
Olej za przeproszeniem instalację przez www ;-)
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Jakiś miesiąc temu też chciałem u znajomego zainstalować Debiana tym sposobem i miałem dokładnie ten sam problem. Troche googlowałem, ale ne udało mi sie tego przeskoczyć. Najlepszym sposobem na instalację Debiana jest jednak płyta netinstall i poradnik velmafii :)
goska_23
Beginner

Post autor: goska_23 »

Dzięki za informację i namiar na opis instalki ale na tym starym komputerze mam problem z odpaleniem kompa z napędu CD - BIOS go nie wykrywa i jeszcze nie uporałam się z tym problemem. Narazie zainstalowałam z płytki CD Debiana 4.0 na innym dość nowym komputerze z procesorem AMD - więc płytka CD1 jest inna niż dla tego starego (na nowym Debian narazie jest mi mniej potrzebny ale przećwiczę ten temat!). Na nowym jestem na etapie konfiguracji xorg!
ODPOWIEDZ