pytanie odnosnie kompilacji jadra
pytanie odnosnie kompilacji jadra
Witam!
Generalnie zawsze gdy sam kompiluje jadro to zmieniam jedynie architekture procesora, domyslny profil zarzadzania energia i pare jeszcze pierdolek... No i nasowa mi sie takie pytanie czy warto dluzej pogrzebac, poczytac pare manuali i odznaczyc niepotrzebne rzeczy?? Tak jak patrze na konfiguracje mojego jajka to wlaczone jest chyba wszystko co sie da, a wydaje mi sie ze spokojnie z polowy modulow moglbym zrezygnowac. Pytanie nastepne, co mi dadza takie oszczednosci?? Czy system bedzie sie uruchamial szybciej?? Moze znacie jakies dobre howto (na czasie do najnowszych jajek) gdzie ladnie wytlumaczono co wlaczac koniecznie, a co wedle uznania??
Generalnie zawsze gdy sam kompiluje jadro to zmieniam jedynie architekture procesora, domyslny profil zarzadzania energia i pare jeszcze pierdolek... No i nasowa mi sie takie pytanie czy warto dluzej pogrzebac, poczytac pare manuali i odznaczyc niepotrzebne rzeczy?? Tak jak patrze na konfiguracje mojego jajka to wlaczone jest chyba wszystko co sie da, a wydaje mi sie ze spokojnie z polowy modulow moglbym zrezygnowac. Pytanie nastepne, co mi dadza takie oszczednosci?? Czy system bedzie sie uruchamial szybciej?? Moze znacie jakies dobre howto (na czasie do najnowszych jajek) gdzie ladnie wytlumaczono co wlaczac koniecznie, a co wedle uznania??
No to jeszcze jedno pytanie... taka hipotetyczna sytuacja...
Mam sobie jajko np. 2.6.22-1-686 skompilowane przeze mnie (czyli dostosowane do moich indywidualnych potrzeb czyt. fajnie okrojone). Teraz daje sobie i wsrod aktualizowanych pakietow wynajduje inna wersje jajka, np. 2.6.22-2.686
Czy nowa wersja jajka zainstaluje sie takze w formie okrojonej czy bede musial ja sam dostosowac do mojego sprzetu??
Hmmm... mam nadzieje ze jasno sie wyrazilem
Mam sobie jajko np. 2.6.22-1-686 skompilowane przeze mnie (czyli dostosowane do moich indywidualnych potrzeb czyt. fajnie okrojone). Teraz daje sobie
Kod: Zaznacz cały
apt-get dist-upgrade
Czy nowa wersja jajka zainstaluje sie takze w formie okrojonej czy bede musial ja sam dostosowac do mojego sprzetu??
Hmmm... mam nadzieje ze jasno sie wyrazilem

hmmm... a mozna do kompilacji stosowac plik
ze starego jajka??
.config
dodam od siebie ze warte uwagi jest polecenie i jest lepszym rozwiazaniem niz podmienianie .config
make oldconfig