Nie dzia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
polok

Nie działa menadŻer okienek kdm a jest zainstalowany. HELP

Post autor: polok »

Witam, jestem młodym pingwinem i pojawił się mały problem z którym nie mogę sobie poradzic :-( Zainstalowałem Debiana 4.0 na wirtualnej maszynie. Skonfigurowałem prawidłowo xorga, zainstalowałem kde i kdm. Po ponownym uruchomieniu systemu nie włącza mi się kde tylko normalnie konsola. Po wpisaniu `/etc/init.d/kdm start` wyskakuje "starting K display Manager: kdm already running", po wpisaniu `cat /var/log/Xorg.0.log | grep EE` wyskakuje:

Obrazek

Po wpisaniu `cat /etc/X11/xorg.conf | grep -i driver` wyskakuje
driver kbd
driver mouse
driver nv
Proszę o pomoc jak znajdzie ktoś czas. Przypominał że jestem młodym pingwinem więć proszę tłumaczyć trochę dokłądniej :->

Pozdrawiam

// Poprawiłem Twój post - dodałem tagi quote.
Kaka'
Rad
Member

Post autor: Rad »

Zrób dpkg-reconfigure xserver-xorg.
polok

Jak już pisałem serwer xorg mam poprawnie skonfigurowany (według wskazań z tego forum użytkownika kaka) więc dpkg-reconfigure xserver-xorg nic nie da (chociaż spróbowałem :-) )

Proszę o następne rady, ponowna instalacja debiana chyba nic nie da??!! przecież to nie windows ;-)
Rad
Member

Post autor: Rad »

Wklej cały ten twój xorg.conf.
polok

Mam nadzieję że o to chodzi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

RAD dzięki że mi pomagasz :-D
Sic

Post autor: Sic »

Hmm na twoim miejscu najpierw zainstalował bym pakiet zwany discover który wykryje automatycznie zainstalowane urządzenia. Jeżeli to nie pomoże w sterach zmień sterowniki nv na vese jeżeli się odpali to znaczy że coś z sterownikami dziwnego się dzieje do twojej karty.
polok

Czyli przed instalacja xorga i jego konfiguracji mam zainstalować discover tak??!! Dobrze to zrozumiałem?? tylko ja mam napewno sterowniki nvidia więc dlaczego mam próbować z vesa?? jakby coś było złego ze sterami to kdm powinien się odpalić według mnie.

[ Dodano: 2007-09-05, 18:03 ]
Mogę jakoś usunąć xorga teraz jeżeli tak to jak?? czy po prostu mam zainstalować discover i potem ponownie skonfigurować xorga??

[ Dodano: 2007-09-06, 10:53 ]
Pomocy, nikt nie interesuje się tym tematem??

[ Dodano: 2007-09-06, 16:24 ]
Zainstalowałem discover. Jak się okazało nic nowego to nie wniosło. Przeprowadziłem ponownie konfiguracje xorga i zamiast sterowników nv (jakie mam) dałem visa. Teraz mogę cieszyć się środowiskiem graficznym :)

Dzięki wszystkim za pomoc :)
ODPOWIEDZ