Openswan - Jak to zainstalowa

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
pchomik

Openswan - Jak to zainstalować?

Post autor: pchomik »

Witam wszystkich

Czy może mi ktoś podać link jak skonfigurować Openswan oczywiście na Debianie. A jeśli nie link to może ktoś zna książkę do której można się odwołać choć wiem że temat VPN i IPSec jest jakoś ignorowana w literaturze powszechnej. Wynika to chyba z faktu, że niewiele osób się na tym tak naprawdę zna. Mimo to proszę o jakieś informacje. Zaznaczę, że nie jestem jakimś wymiataczem więc fajnie by było aby opis był w miarę zrozumiały.

Wielkie dzięki
ggery

Post autor: ggery »

Hi

To może openvpn dla odmiany.
SSl jest w wielu przypadkach lepszy od ipsec.
I łatwiejszy w implementacji...

GG
castor
Beginner

Re: Openswan - Jak to zainstalować?

Post autor: castor »

pchomik pisze:Witam wszystkich

Czy może mi ktoś podać link jak skonfigurować Openswan oczywiście na Debianie. A jeśli nie link to może ktoś zna książkę do której można się odwołać choć wiem że temat VPN i IPSec jest jakoś ignorowana w literaturze powszechnej. Wynika to chyba z faktu, że niewiele osób się na tym tak naprawdę zna. Mimo to proszę o jakieś informacje. Zaznaczę, że nie jestem jakimś wymiataczem więc fajnie by było aby opis był w miarę zrozumiały.
:shock: Ignorowany w literaturze :arrow: click

Jesli nie potrafisz skonfigurowac IPsec na podstawie materialow ,ktore sa dostepne w sieci, a jest ich multum. to polecam rowniez OpenVPN

Plusy w porownaniu do IPSec to ze OpenVPN dziala w user space a nie w kernel space jak IPsec, jest latwy w konfiguracji, mozliwosc tunelowania przez jeden wybrany przez nas port TCP lub UDP, gdzie wybierajac np.TCP 443 nasza komunikacja nie bedzie do rozrozniana od HTTPS. Jesli uzyjemy TAP to inne protokoly niz IP mozna tunelowac np. IPX zy AppleTalk. itd, itd. Same superlatywy :)
czater

Post autor: czater »

zts

Post autor: zts »

Póki co to nadal mieszkamy w Polsce (chyba) i szkoda, że nie podajecie linków do stron chińskich lub japońskich. Więc raczej pchomik ma rację.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

zts, minęło sporo czasu od daty założenia tematu i sądząc po aktywności użytkowników to raczej zapomnieli dawano o tym temacie. Zmienił się też sam Debian. Lenny jest wersją stabilną a wtedy chyba jeszcze był jako testowy. Dlatego zamykam ten temat.
Zablokowany