Ja na razie bym nie zwalał tego wszystkiego na sterowniki, bo to nie musi być ich wina. Posiedź dłużej na Fluksie...EDIT:
Chociaż... siedzę jeszcze na fluxboxie i właśnie przed chwilą zniknęła na chwilę połowa okna przeglądarki (na 'nv' takie rzeczy się bynajmniej nie zdarzają...) więc znowu sterowniki... ?
Zawieszanie si
Właśnie okazało się że to nie wina KDE. W chwilę po napisaniu tamtego posta komputer się totalnie zawiesił (na fluxboxie), przy czym tym razem zawiesił się całkiem "windowsowo", tzn nie reagowała klawiatura, nie mogłem nawet ruszać myszką a w głośnikach brzmiały zapętlone 2 sekundy z mp3. I znów twardy reset.
Czyli teraz albo sterowniki Nvidii, albo... kernel!
Jak już pisałem wcześniej, na tym laptopie miałem mnóstwo problemów z ACPI, więc może to też być spowodowane jakimś segfaultem kernela...
Dzięki Kaka, że próbujesz mi pomóc.
Czyli teraz albo sterowniki Nvidii, albo... kernel!
Jak już pisałem wcześniej, na tym laptopie miałem mnóstwo problemów z ACPI, więc może to też być spowodowane jakimś segfaultem kernela...
Dzięki Kaka, że próbujesz mi pomóc.
Jeżeli masz podejrzenie iż jest to kernel, to może pokuś się o własną konfigurację i kompilację jądra. Tylko nie mów, że to trudna sprawa. Jest wręcz przeciwnie. Jak znasz dobrze angielski, myślę, że zrobisz to nawet w jeden dzień.tanatos pisze:kernel!
A jak już skompilujesz jądro i dalej będą zwisy, możemy już wykluczyć kernel (choć może i być tak, że jakaś aplikacja kłóci się z kernelem, etc. (wiesz co mam na myśli)).
Kod: Zaznacz cały
cat /proc/interrupts
Pozdrawiam
Nie wiem czy to coś mówi, ale spośród śmieci z sysloga można wyłowić na przykład takie coś:
a to już u mnie trochę niepokoi odnośnie kernela.
Rekompilacja... taak wiem, trzeba się tego nauczyć i każdy komu się to udało mówi że to proste, ja już 2 razy do tego podchodziłem, konfigurowałem powoli, ciągle zaglądając do tutoriala, jednak po kompilacji kernel nie wstawał, zawsze gdzieś coś źle zaznaczyłem. I tu nie chodzi nawet o znajomość języka bo z tym nie mam żadnych problemów, ale o to że część opcji po prostu nie wiem do czego służy (nie wszystkie są opisane - nawet w tutorialach) i ta kompilacja to dla mnie trochę jak loteria, trafię z konfigiem czy nie trafię... ;-) No ale podobno do trzech razy sztuka, mogę spróbować jeszcze raz, a nóż się uda...
Swoją drogą, polecasz kompilować standardowo dla jajka 2.6, czy "metodą debianową"?
EDIT:
Hagal, wydaje mi się że możesz mieć rację:
Dobrze rozumiem że te "ohci_hcd:usb1, ohci1394, sdhci:slot0" korzystają z tego samego przerywania co nvidia?
kernel: hald-addon-acpi[3948]: segfault at 0000000000000000 rip 00002b2d20e8253b rsp 00007fff8a30ee40 error 4
Rekompilacja... taak wiem, trzeba się tego nauczyć i każdy komu się to udało mówi że to proste, ja już 2 razy do tego podchodziłem, konfigurowałem powoli, ciągle zaglądając do tutoriala, jednak po kompilacji kernel nie wstawał, zawsze gdzieś coś źle zaznaczyłem. I tu nie chodzi nawet o znajomość języka bo z tym nie mam żadnych problemów, ale o to że część opcji po prostu nie wiem do czego służy (nie wszystkie są opisane - nawet w tutorialach) i ta kompilacja to dla mnie trochę jak loteria, trafię z konfigiem czy nie trafię... ;-) No ale podobno do trzech razy sztuka, mogę spróbować jeszcze raz, a nóż się uda...
Swoją drogą, polecasz kompilować standardowo dla jajka 2.6, czy "metodą debianową"?
EDIT:
Hagal, wydaje mi się że możesz mieć rację:
pavilion:/home/tanatos# cat /proc/interrupts
CPU0 CPU1
0: 310767 19495 XT-PIC-XT timer
1: 8605 466 XT-PIC-XT i8042
2: 0 0 XT-PIC-XT cascade
5: 13321 921 XT-PIC-XT libata
7: 37150 566408 XT-PIC-XT ehci_hcd:usb2
8: 0 1 XT-PIC-XT rtc
9: 10895 426 XT-PIC-XT acpi, HDA Intel
10: 135648 10515 XT-PIC-XT bcm43xx, eth1
11: 80438 2839 XT-PIC-XT ohci_hcd:usb1, ohci1394, sdhci:slot0, nvidia
12: 99 25 XT-PIC-XT i8042
14: 7852 3850 XT-PIC-XT ide0
NMI: 0 0
LOC: 330219 330195
ERR: 3416
Ano 
Kiedyś miałem dokładnie to samo co Ty - ale na normalnym desktopie
Pomogło poprzekładanie kart w inne sloty
U Ciebie niestety to raczej nie będzie możliwe, więc na początek polecam cierpliwość, google i szukanie poleceń dla kernela odpowiedzialnych za zarządzanie przerwaniami.
Jedne z nich to przykładowo :
- irqpoll
- pci=routeirq
Szukaj i testuj ...
Pozdrawiam

Kiedyś miałem dokładnie to samo co Ty - ale na normalnym desktopie
Pomogło poprzekładanie kart w inne sloty
U Ciebie niestety to raczej nie będzie możliwe, więc na początek polecam cierpliwość, google i szukanie poleceń dla kernela odpowiedzialnych za zarządzanie przerwaniami.
Jedne z nich to przykładowo :
- irqpoll
- pci=routeirq
Szukaj i testuj ...
Pozdrawiam
A zaglądałeś na http://jarekm3.ovh.org/index.php ? Tam są chyba wszystkie opcje przetłumaczone i chociaż w skrócie opisane... Tak mi się wydaje :P Przydatne jest to, ze w miejscach wymagających szerszego omówienia dodane są linki do stron o danej cesze.tanatos pisze:I tu nie chodzi nawet o znajomość języka bo z tym nie mam żadnych problemów, ale o to że część opcji po prostu nie wiem do czego służy (nie wszystkie są opisane - nawet w tutorialach) i ta kompilacja to dla mnie trochę jak loteria, trafię z konfigiem czy nie trafię...
Re: Zawieszanie się systemu
Jesli masz problemy z ACPI to raczej powinienes bawic sie w noacpi , a nie noapic, bo to nie to samo.tanatos pisze:Dodatkowo system uruchamiam z opcjami "noapic" i "noirqdebug" ponieważ występowały różne problemy z ACPI.
A majac procesor dwu rdzeniowy to tym bardziej nie powinnienes nakazywac jajku nie uzywac IOAPIC.
Wiec na poczatek potestowal bym bez tej opcji oraz jesli nie pomoze to test z acpi_irq_nobalance