Linux i Internet
Linux i Internet
Witam. Jestem użytkownikiem internetu w osiedlowej sieci kablowej TV przez złącze Ethernet. Od trzech dni nagle nastąoił krach w przesyłaniu internetu. Nie mogę połączyć się z internetem. Dostawca tłumaczy mi ... wie pan, ale pan korzysta z debiana, z linuksa. Niech się pan przełączy na Windows... I tak od trzech dni próbuję Panów od internetu przekonywać, że dotąd wszystko działało jak należy a teraz nagle linux zawinił.
Niedorzeczności, jakie prawią Ci Panowie są dla mnie oczywiste.
Oczywiście przełączyłęm się na Windę w celu sprawdzenia. A tam, łączy się ale z transferem ok 20 kbps. Ale się łączy! Więc dlaczego spod linuksa nie ma połączenia. Pozdrawiam.
Oczywiście przełączyłęm się na Windę w celu sprawdzenia. A tam, łączy się ale z transferem ok 20 kbps. Ale się łączy! Więc dlaczego spod linuksa nie ma połączenia. Pozdrawiam.
Re: Linux i Internet
£ączysz się przez DHCP czy wpisujesz IP, Maskę, itp?stoper pisze:Witam. Jestem użytkownikiem internetu w osiedlowej sieci kablowej TV przez złącze Ethernet. Od trzech dni nagle nastąoił krach w przesyłaniu internetu. Nie mogę połączyć się z internetem. Dostawca tłumaczy mi ... wie pan, ale pan korzysta z debiana, z linuksa. Niech się pan przełączy na Windows... I tak od trzech dni próbuję Panów od internetu przekonywać, że dotąd wszystko działało jak należy a teraz nagle linux zawinił.
Co wyrzuca
sprawdź czy idą pingi
Kod: Zaznacz cały
ifconfig
ping -c 3 allegro.pl
stoper:/home/stoper# ifconfig eth0
Link encap:Ethernet HWaddr 00:50:FC:A6 :D 2:91
inet addr:195.116.150.161 Bcast:195.116.150.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::250:fcff:fea6:d291/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:2259 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:36 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:138120 (134.8 KiB) TX bytes:5883 (5.7 KiB)
Interrupt:16 Base address:0xd800 lo
Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:38 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:38 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:2636 (2.5 KiB) TX bytes:2636 (2.5 KiB)
stoper:/home/stoper# ping -c 3 allegro.pl
ping: unknown host allegro.pl
nie odnaleziono serwera...
Mam też Mandrivę 2007, na której testowałem sprawność karty graficznej gdyż mam kłopoty z zainstalowaniem sterów do nvidii na debianie. Jakoś również do mojego królestwa linuksów doszlusowane jest slackware 12.0. Na wszystkich linuksach brak połączenia z netem. Próbowałem również z live'a - ten sam efekt.
P.S. Przepraszam za długi czas odpowiedzi, bo jak coś nagle, to po diable :-P i żle sformatowały mi się pliki z wynikami, które sobie podałem z Debiana do Windy.
Właśnie robiłem test łącza do serwera w Politechnice Lublin i otrzymałem:
Wobec tego Panowie od Internetu zabombili coś z konfigami na serwerze? Czy śliznęła im się ręka na regułkach zapory?
Póki co dziękuję Panom za dotychczasowe odpowiedzi i proszę o wnioski określające awarię serwera dostawcy. Pozdrawiam.
ping 143 ms i na tescie: 31 kbps - download
14 kpps - upload
Póki co dziękuję Panom za dotychczasowe odpowiedzi i proszę o wnioski określające awarię serwera dostawcy. Pozdrawiam.
Przede wszystkim zaczynaj od tegostoper pisze:stoper:/home/stoper# ifconfig eth0
Link encap:Ethernet HWaddr 00:50:FC:A62:91
inet addr:195.116.150.161 Bcast:195.116.150.255 Mask:255.255.255.0
ifconfig eth0
dostawcy (tutaj DHCP).Pinguj po kolei maskę, Bcast i IP i potem jakis adres internetowy
który odpowiada na pingi.W Twoim przypadku to rzeczywiście żle działajacy serwer DNS
a na to,chyba, magicy Twojego providera niewiele poradzą. :-P
Ostatnio miałem podobny problem - mimo odpowiedniego wpisu w /etc/network/interfaces komputer nie widział DNS'ów. W moim przypadku wystarczyło zainstalowanie paczki resolvconf i wpisanie adresów DNS do pliku resolv.conf.
Witam. Usterka po stronie Dostawcy została usunięta i wszystko wróciło do normy - czyli do 800 kbps. Wywołałem ten temat, gdyż linuks nie wykrył połączenia DHCP przy tak małym transferze a Windzie się jakoś udało i byłem ciekaw Waszego zdania na ten temat.
Niestety nie udało mi się dowiedzieć co to była za usterka u Providera. Pozdrawiam
Niestety nie udało mi się dowiedzieć co to była za usterka u Providera. Pozdrawiam