Mam serwer vps z debianem etch, ustawiłem na everydns kilka domen, na serwerze apache2 wirtualne hosty - wszystko gra, konfigi jak dla mnie jasne i przejrzyste, strony śmigają ...
No i teraz chciałbym:
a) (rozwiązany) uruchomić wysyłanie poczty za pomocą np. funkcji mail() z poziomu php, niestety funkcja mail() zwraca false kiedy próbuję cokolwiek wysłać, a w logach exima nic się nie odkłada...
EDIT - ok, udało się namierzyć na php net komentarz podpowiadający dodanie do ścieżki sendmaila w php.ini opcji -t, a więc ma być tak:
Kod: Zaznacz cały
sendmail_path = /usr/sbin/sendmail -t

oraz
b) (częściowo rozwiązany) ustawić kilkanaście aliasów - czyli jak przychodzi poczta na krzysiek@domena1.net ma ją od razu wypchnąć na adres krzysiek@o2.pl, i tak dalej
Nie chcę mieć na serwerze skrzynek, tylko forwadrować to co przychodzi na określone adresy.
Obecnie exim każdą pocztę odrzuca - w /var/log/exim4/mainlog odkłada się np:
EDIT - już się zreflektowałem, że brakuje użytkownika odpowiedniego, poczta na istniejącego użytkownika dociera do skrzynki - teraz jak rozumiem muszę pozakładać aliasy oraz jakoś przekierować...2007-08-20 18:37:03 H=rekin26.go2.pl [193.17.41.76] F=<kpalik@o2.pl> rejected RCPT <krzysiek@domena1.pl>: Unrouteable address
EDIT2 - wystarczyło dodać w /etc/aliases wpisy typu:
krzysiek:krzysiek@o2.pl
pomogło to w rozwiązaniu problemu przekierowań (na razie nie płaczę że nie ma podziału na kilka domen... może spróbuję to jeszcze poprawić jakoś ale niekoniecznie teraz),
jedyne co mnie teraz gnębi to od niektórych serwerów pocztowych (np. interia dostaję błąd 550 - czyżby mój IP był na jakiejśc czarnej liście? komunikat wygląda tak:
2007-08-20 20:17:40 1INDgx-0005H4-H7 ** [email]adresat@interia.pl[/email] <konto-na-serwerze@domena1.pl> R=dnslookup T=remote_smtp: SMTP error from remote mailer after RCPT TO:<adresat@interia.pl>: host mx.poczta.interia.pl [80.48.65.10]: 550 5.7.1 <localhost.localdomain>: Helo command rejected: Host not found
pozdrawiam!
//edit
używaj częściej tagów code oraz quote
mlyczek