Instalacja Debiana
Instalacja Debiana
Witam wszystkich! Jestem nowym uzytkownikiem forum i nie mam bladeko pojecia o linuxie. Chce wlasnie zainstlowac go na swoim komputerze. Postanowilem wybrać debiana z powodu takiego iz posiada pakiety. Na stronie http://www.debian.org/index.pl.html jest do sciagniecia najnowsza wersja debiana. Pod linkiem http://www.debian.org/CD/jigdo-cd/#which jest do sciagniecia wersja dvd za pomoca jakiegos tam programu. Tylko mam problem bo nie wiem o co biega z tymi architekturami. Posiadam procesor athlona xp 2200+ karte graficzna geforca fx 5200 oraz plyta ecs. Na moj rozum chodzi tu chyba o konfiguracje sprzetowa ale jak pialem jestem nowy i blady. Mam prosbe zeby ktos mi wyjasnil o co chodzi z tymi architektorami i czy jest mozliwosc instalacji debiana z trybu graficznego taki jak ma inslatalator windowsa. prosze o szybka odpowiedz.
Wszystkie dystrybucje posiadają pakiety. Nawet gentoo ma prekompilowane pakiety.Maden pisze:Postanowilem wybrać debiana z powodu takiego iz posiada pakiety.
Jeśli masz ochotę to polecam netinstall cd. Jest to minimalna płyta zawierająca tylko system podstawowy. Reszta pakietów dociągana jest w czasie instalacji z Internetu. Po zainstalowaniu systemu bazowego niewiele czynności musisz wykonać, żeby zainstalować serwer okien np xorg. Jest mnóstwo opisów do tego. A nawet po zainstalowaniu systemu bazowego możesz używać przeglądarki konsolowej i w razie jakichkolwiek pytań zgłaszać się już z poziomu konsoli.
Jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie to polecam lektury man'a czyli podręcznika programowego. Będąc już w konsoli wpisujesz man man i dowiesz się więcej o tym. Sam tak zaczynałem i znajomy za cholerę nie chciał mi powiedzieć co to jest man i dał tylko to. Od tego się zaczęło.
Reszta została opisana tylko trzeba troszeczkę poszukać, a w razie problemów masz przecież debian.linux.pl

Aha i jeszcze jedno. Debian to świetny wybór, lest lepszy niż wszystkie jego pochodne....
Słuchaj. Netinstall ma gdzieś 200-300 mb i po pierwsze jest dla trochę zaawansowanych użytkowników. Po prostu po instalacji otrzymasz goły system (bez x'ów) więc nie radzę się za to zabierać jeśli nigdy nie instalowałeś Debiana. ¦ciągnij 1 płytkę cd testing i go zainstaluj. Jeśli masz już jakąś płytkę (np. stable) no to zainstaluj stable.instaluje wersje internetowa jest przy punkcie instalacja PPP i nie moge wprowadzic zadnych danych. co zrobic a to chyba jest potrzebne zeby sciagan pozostale pakiety
Pozdrawiam!